Eigen verantwoordelijkheid binnen je gezin

21-05-2020

Laatst leerde ik van een vriendin een belangrijke les die ik graag met jullie wil delen. Ik was in die tijd erg boos, boos op mijn ouders. Ik was teleurgesteld in hoe ze in bepaalde opzichten met mij en mijn broertjes en zusjes omgingen. Ik viel onbewust in zelfmedelijden en vond het lastig om liefdevol richting mijn ouders te zijn. Maar die vriendin leerde mij het tegenovergestelde en dat wil ik met jullie delen door deze blog heen.

Telkens wanneer ik aan deze blog dacht wist ik er geen woorden aan te geven, ik zocht naar het juiste voorbeeld dat ik kon gebruiken om mijn verhaal goed over te kunnen brengen. En gisteren, tijdens rijles wist ik het ineens, het perfecte voorbeeld. 

Als leerling zit ik naast mijn rij-instructeur. Ik heb een eigen gaspedaal en eigen rempedaal. Ik heb op dat moment het stuur in handen. Echter is mijn rij-instructeur verantwoordelijk en heeft ook hij een gas- en rempedaal. Zodat hij wanneer het nodig is kan ingrijpen. Steeds meer leert hij mij om zelfstandig te rijden, zodat ik het ook zonder hem kan. Zo is het ook met ouders. Ouders leren hun kind om steeds meer zelfstandig te zijn, steeds minder drukken ze op dat rempedaal, of pakken ze het stuur van je over. 

Door boos te zijn op hoe vaak mijn vader op de rem heeft getrapt in mijn leven, viel ik in zelfmedelijden en lukte het mij niet om verantwoordelijk en zelfstandig het rem- en gaspedaal te bedienen. Ik dacht dat mijn ouders alleen verantwoordelijk waren voor het feit dat hun fouten hebben gemaakt. Maar die vriendin leerde mij dat ook ik een grote verantwoordelijkheid droeg. Ik had de verantwoordelijkheid om onvoorwaardelijke liefde te laten zien in situaties dat ik dat juist bij mijn ouders miste; ik had de verantwoordelijkheid geduldig te reageren naar mijn broertjes en zusjes toe wanneer mijn ouders ongeduldig reageerden. 

Ik kan mij niet neerleggen bij mijn ouders die het fout hebben gedaan en dat als excuus gebruiken voor mijn onverantwoordelijke gedrag. Ik draag verantwoordelijkheid om het juiste te doen en te zeggen.
Draag jij jouw verantwoordelijkheid?


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.