Laat jij je netten vallen?

07-05-2020

Laat je netten vallen en volg Mij, dat is wat Jezus zei tegen de discipelen. Stel je voor, je bent hard aan het werk bij je baan als roostermaker. Zorgvuldig maak je aantekeningen over je werknemers en vorm je het rooster voor de volgende maand. Diep in gedachten ben je aan het werk en je schrikt wanneer er ineens een man naast je staat die zegt: "Laat je werk liggen en volg mij". Wat doe je? Laat je alles liggen en volg je deze onbekende man, terwijl dat je je baan gaat kosten? Of blijf je zitten en ga je rustig verder? De discipelen lieten hun netten vallen en volgden Hem. Laat jij je netten vallen?

Jezus riep eerst Petrus en Johannes, de vissers, om Hem te volgen en vervolgens riep hij de rest van de discipelen.

''En zij lieten meteen hun netten achter en volgden Hem.'' - Markus 1:18, HSV

Het lied 'laat je netten vallen' zette mij aan het nadenken. Er staan veel opdrachten in de Bijbel, maar gehoorzaam ik ook als Hij zegt dat ik moet gaan? Gehoorzaam ik wanneer ik lees dat ik moet getuigen? Gehoorzaam ik wanneer ik lees dat ik niet bang moet zijn en op Hem moet vertrouwen? Gehoorzaam ik wanneer ik lees dat ik me moet bekeren van bepaalde zonden? Of is mijn hart op de wereld gericht? Laat ik mijn netten vallen wanneer Hij dat van mij vraagt?

Al deze vragen tolden door mijn hoofd toen ik hierover nadacht. Er zijn zoveel momenten dat ik toch voor mezelf kies. Er zijn momenten waarbij ik weet dat iets niet 'helemaal' Gods wil is en ik het toch doe. Ook zijn er momenten dat ik weet dat ik iets moet veranderen, maar ik niet durf of ten diepste niet wil. Ik kies dan voor mezelf, ik houd mijn netten vast en ga door met waar ik mee bezig was. Het lied dat ik hierboven noemde zette mij aan het nadenken. Ik bad tot God, ik bad om vergeving. Vergeving omdat ik vaak gericht ben op de wereld en mijzelf in plaats van op het volgen van Jezus; vergeving omdat ik niet altijd mijn netten laat vallen. En jij? laat jij je netten vallen?

En nu verder

  • Luister hier naar het lied 'laat je netten vallen' van Lars Gerfen.

  • Bedenk voor jezelf op welke gebieden jij je netten nog niet hebt laten vallen en breng dit in gebed bij Hem.


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.