Tel je zegeningen

28-05-2020

Misschien herken je het wel, mensen die je steeds zeggen: ''Probeer aan de positieve dingen te denken in het leven.'' of ''Tel je zegeningen.''
Heb jij dan ook wel eens dat je denkt: ''Weet je eigenlijk wel waar ik doorheen ga?, Hoe kun je dit dan nog zeggen?'' Ook ik had dat, en soms nog steeds. Maar ik leerde van een oude vrouw een belangrijke les, die ik jullie graag wil meegeven. 

Deze oude vrouw was Corrie ten Boom. Een vrouw die de oorlog heeft meegemaakt, een lange tijd in een concentratiekamp heeft gezeten en haar zus hier heeft verloren. Een vrouw die in mijn ogen genoeg reden had om verdrietig te zijn en toe te geven aan verdrietige gedachten en gevoelens zonder haar zegeningen te tellen. Had ze immers wel zegeningen? Ook Corrie heeft hiermee gestreden. Haar zus Betsie dankte God zelfs voor de luizen die er waren in hun barak, Corrie was in die tijd opstandig en kon God hier echt niet voor danken. Later bleek dat de bewakers die barak niet in durfden door de vele luizen, wat ervoor zorgde dat ze ongestoord gebedssamenkomsten konden houden en met elkaar de Bijbel konden lezen. Door Betsie heeft Corrie, God leren danken ondanks de omstandigheden, ze leerde haar zegeningen te tellen ondanks haar verdriet. 

Een tijdje geleden keek ik een filmpje van Corrie en hierin deelde ze één van de lessen die ze had geleerd en die haar hielp op God te vertrouwen. Als voorbeeld noemde ze een borduurwerk. Wanneer je de achterkant van een borduurwerk bekijkt zie je allemaal kleuren draden die dwars door elkaar heen lopen, structuur is ver te zoeken. Die kant laat zien hoe wij als mensen tegen het leven aan kijken. Wanneer je het borduurwerk omdraait zie je een prachtige vogel. Op elk detail is gelet. Zo kijkt God tegen ons leven aan. Voor ons is het misschien onbegrijpelijk. Maar God ziet de bovenkant van het borduurwerk. Vertrouw jij Hem? Vertrouw jij dat Hij het goede voor jou wil?

Het lied 'Tel uw zegeningen' zegt dat wanneer je je zegeningen telt, je zult zien dat Hij je nooit alleen laat en dat je Gods liefde door alles heen gaat zien. Wanneer je op Gods zegeningen let in plaats van op je moeilijkheden, zul je ondanks de zwaarte van je moeilijkheden, God kunnen danken. Een prachtig couplet uit dit lied gaat als volgt: 

''Drukken 's levens zorgen u soms zwaar terneer,
Schijnt het kruis te zwaar u, zeg het aan de Heer.
Tel uw zegeningen, wil op Jezus zien,
Dan zal 't harte zingen en de zorgen vliên.''

En nu verder

  • Breng je moeilijkheden in gebed bij God en vraag Hem of Hij je wil leren om je zegeningen te tellen ondanks de omstandigheden en vraag Hem of Hij je hierdoor heen laat zien dat Hij van je houd en altijd bij je is.

Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.