Voor je die foto plaatst

13-07-2020

Ik swipe door de foto's heen die ik net heb gemaakt. Zit er iets bij? Ik beoordeel de foto's. Bij deze is het licht niet mooi. Volgende. Waarom kijk ik zo raar? Volgende. Hmm, deze is wel oke. Maar is hij leuk genoeg? Volgende. Okee, deze is oprecht wel leuk! Even bewerken en dan kan die op Insta.

Herken je dat een beetje? We plaatsen vaak niet zomaar iets op Social Media. We halen de foto's uit onze galerij door een soort zeef heen. Deze wel en deze niet. Niet alles hoeft online. Het één willen we heel graag laten zien en het ander juist liever niet. Dat is niet zo gek. De vraag is wel of we daarin de juiste keuzes maken.

Als ik eerlijk ben, verbaas ik me wel eens als ik op iemands Instagram-pagina terecht kom. Niet omdat de foto's niet mooi zijn, want ik weet zeker dat ze met zorg zijn uitgekozen. Maar iets klopt er niet... In de biografie staat bijvoorbeeld: "Journalistiek • Christen • Fitness". Dan scroll ik verder en trekken mijn wenkbrauwen krom. Ik zie allerlei foto's met onthullende kleding, onder andere gemaakt in de sportschool. Ik zie selfies met blikken die zo verleidend zijn dat ik zou adviseren ze alleen naar je man toe te maken. Deze jonge vrouw was toch christen?!

Misschien oordeel ik te snel. Maar ik denk vooral dat we eens kritisch moeten kijken naar wat we eigenlijk doen. Het is niet zo vreemd meer om foto's tegen te komen met erg strakke of onthullende kleding en geforceerde poses. Ik denk dat we er veel te weinig van opkijken. Maar als ik dan zie dat iemand christen is, verbaas ik me. Daar is dan weinig van te zien, op een eventueel Bijbelvers en een filmpje dat is gemaakt op de Pinksterconferentie na.

Wat laat jij zien met de foto's die je online plaatst? En wat wil je dat mensen zien?

Door welk filter haal je je foto's? Wanneer is een foto SocialMedia-waardig en wanneer niet? Waar moet die foto aan voldoen? Welke vragen stel je jezelf?

Ik geef je een paar voorbeelden en dan mag je er zelf even over nadenken. Komt 'ie:
- Sta ik er leuk op?
- Zit mijn haar goed?
- Zullen anderen de foto ook leuk vinden?
- Zou *naam jongen waarop je een oogje hebt* hem ook leuk vinden?
- Komt m'n figuur goed uit?
- Kom ik cute/sexy/stoer/leuk/spontaan/sociaal/... genoeg over?

En als de foto door dat filter, door die zeef heen is? Dan plaats je hem online natuurlijk. En dan?

Hoe vaak check je de likes op de foto? Open je bij elke notificatie de app weer? En wanneer ben je tevreden? Hoeveel likes moet je foto hebben? Hoeveel reacties wil je krijgen?

Nadat mijn Instagram-pagina afgelopen jaar gehackt was en ik er niet meer bij kon, maakte ik ongeveer een maand later een nieuw account aan. Het was alsof ik opnieuw moest beginnen. Geen foto's, dus ook geen likes, ook geen reacties, geen volgers, geen highlights. Ik ben er nu heel oké mee dat ik een stuk minder volgers heb en veel minder likes en reacties krijg. Maar een aantal jaren terug? Toen had het waarschijnlijk gevoeld alsof ik daardoor minder waard was. Mijn zelfverzekerdheid was afhankelijk van de reacties van anderen. Reacties die ik via een schermpje binnenkreeg, in de vorm van likes, smileys en soms een paar woorden. Misschien herken je dat ook wel.

Er gaat iets fout wanneer wij als christenen ons zelfbeeld af laten hangen van wat de rest van de wereld over ons zegt, of dat nou broeders en zusters zijn of niet.

Er gaat iets fout wanneer onze foto's schreeuwen "Kijk mij!", "Zie eens hoe knap ik ben!", "Zie mijn vormen dan!", "Kijk eens hoe aantrekkelijk!".

Waarom is dit de manier waarop we om aandacht moeten vragen? Zijn we zo onzeker? Hebben we onvoldoende zekerheid uit Christus? Of zijn we juist trots? Zelfingenomen?

We richten de ogen zo snel op ons. En als we dat doen om er waardering uit te krijgen, staan we los van Christus. We zijn dan vergeten dat onze Maker onze waarde bepaalt. We zijn geroepen om Christus te laten zien, maar dat kan niet wanneer we niet met Hem verbonden zijn. Wanneer we met Hem verbonden zijn en dat willen laten zien, zullen we een andere zeef moeten gebruiken om onze foto's te keuren. Want heb jij ooit een onthullende of verleidelijke foto gezien en toen God gedankt voor Zijn geweldige genade? Voor Zijn verlossingswerk? Voor Zijn grootheid? Ik schat de kansen klein.

Mag ik je een andere zeef meegeven? Een zeef met vragen die je je hart doen onderzoeken?

Tuurlijk is het niet erg dat je leuk op een foto wil staan, je hoeft nu niet al je 'lelijke' foto's te gaan plaatsen. Je mag je creativiteit gebruiken, je oog voor detail en je oog voor schoonheid. Je mag genieten van mooie kleding en een leuke vakantie en dat mag je gerust laten zien. De vraag is waarom je het plaatst, de vraag is wat je ermee wilt uitstralen.

Je kan in de spiegel een foto maken waarin je spieren of rondingen precies goed uitkomen. Of je kan een foto maken waarin je Christus reflecteert als in een spiegel. Dat is een keuze die je maakt.

Ik heb voor jou een aantal vragen onder elkaar gezet die je jezelf zou kunnen stellen voordat je een foto plaatst.
- Wat vind ik zo leuk/mooi aan deze foto?
- Waarom wil ik dat anderen deze foto zien?
- Als de foto online staat, hoe vaak ga ik dan kijken?
- Waarop wil ik complimenten krijgen?
- Zijn er mensen waarbij ik teleurgesteld/verdrietig zou zijn wanneer zij mijn foto niet liken of niet reageren?
- Welk beeld wil ik dat mensen van mij hebben? Is dat beeld in overeenstemming met hoe God me vraagt te leven?
- Hoe laat ik door deze foto zien wie Christus is?
- Zou er een contrast ontstaan wanneer ik een Bijbeltekst onder deze foto zou plaatsen?

Stel jezelf voor je iets plaats eerst deze vragen. Wees eerlijk, al is het misschien moeilijk. Wij als christenen, zijn wel in de wereld, maar niet van de wereld. Wij zijn geheel anders. In een ik-gerichte maatschappij die haar waardering haalt uit meningen van anderen (binnenkomend via een smartphone scherm), worden we geroepen om Christus te laten zien. Ook op onze Social Media. Dus, welke zeef gebruik jij?


Deze overdenking is geschreven door Marlies. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.


Heb je deze al gelezen?

Lees hieronder eerdere blogposts!