Identiteit | Niet genoeg is oké

24-02-2020

Weer gefaald! Het is alsof er een speer door mijn hart gaat. Ik bevestig mijn eigen onzekerheid: ik ben niet goed genoeg en ik kan nooit eens iets goed doen. Het is alsof mijn bestaansrecht wegvalt elke keer dat ik niet voldoe aan de eisen, eisen die ik trouwens heel vaak zelf stel. Dag goed gevoel, dag positief zelfbeeld!

'Je bent geweldig!', 'Je bent de beste!', 'Je kan alles aan!, 'Je bent het waard!', 'Je bent goed genoeg!'. Het zijn quotes die je zomaar tegen kan komen op je Instagram tijdlijn of in een magazine voor vrouwen. Ze zorgen dat je je goed voelt over jezelf en dat je een bepaalde stap misschien toch besluit te zetten. Maar zijn ze waar en helpen ze je echt?

Wat gebeurt er als je even niet zo geweldig bent? Als je duidelijk niet de beste bent? En wat als blijkt dat je dit helemaal niet aankan? Wat als je niet voelt dat je het waard bent, omdat je niet goed genoeg bent? Dan kan je twaalf keer tegen jezelf zeggen dat je geweldig bent of dat je de beste bent, maar is het nog de vraag of je het bij de dertiende keer wél zal geloven. En kom je er dan verder mee?

Hoe goed, hoe geweldig, hoe leuk, hoe knap, hoe slim wil jij zijn? Of misschien is het meer de vraag: 'Hoe goed, geweldig, leuk, knap, slim etc. wil je dat een ander denkt dat je bent?' En waarom wil je zo zijn of lijken?

Als ik eerlijk naar mezelf kijk, dan zie ik dat ik eigenlijk op elk vlak perfect wil zijn; met goed ben ik vaak nog ontevreden. Een paar weken geleden kreeg ik de vraag: 'Wanneer gaat het volgens jou perfect?' Ik had geen antwoord. Perfect bestaat helemaal niet hier, hoe zou ik dan ooit kunnen definiëren wat perfect is voor mij? We leven in een gebroken wereld en zijn gebroken mensen. We zijn niet perfect en gaan dat ook niet worden, hoe hard we er ook voor werken of hoeveel we ook proberen. Tsja, dat kan best even slikken zijn.

Ik kwam erachter dat ik geleerd heb om mijn waarde te zoeken in mijn prestatie. Elke keer wanneer iets niet zo goed gaat, dan baal ik daar enorm van en vind ik dat ik heb gefaald, ben mislukt. Feit is: je gaat in het leven dingen tegenkomen die je niet goed kunt en de meeste dingen gaan niet in één keer goed. Als je je waarde zoekt in je prestatie, dan kan dat best pijnlijk worden! Ik spreek uit ervaring...

'Oké,' zeg je nu misschien, 'ik geef toe ik ben niet goed genoeg. En nu?' Het kan heel lastig zijn om daar tevreden mee te zijn. Wat mij hierin helpt is dat ik dit weet: God is wel genoeg, Hij is perfect, volmaakt! Toen Jezus aan het kruis hing, hing Hij daar voor al onze tekortkomingen, onze fouten, voor alles dat gebroken werd door de zondeval. Hij is de heelmaker en volbrenger en op een dag zal alles weer zijn zoals God het bedoeld heeft. Tot die tijd mogen wij rusten, wetend dat Hij alles heeft volbracht en dat Hij juist in onze zwakheid sterk wil zijn. God houdt van je, ongedacht al de fouten die je maakt en ongeacht al die momenten dat je niet eens in de buurt komt van goed, laat staan van perfect. Nog steeds ben je kostbaar, waardevol en geliefd. Jouw waarde ligt in Hem!

"Als iemand zich wil beroemen, laat hij zich dan op de Here beroemen. Iemand die zichzelf aanprijst, is niet van waarde. Maar als iemand door de Here geroemd wordt, is dat een bewijs van zijn waarde."
- 2 Korinthe 10:17‭-‬18, HTB

En nu verder

  • Wil je meer lezen over wie je bent, lees dan deze post.

  • Vraag God of Hij je gedachten wil veranderen, zodat je gaat zien dat jouw waarde niet in je prestatie ligt, maar dat het gaat om hoe God jou ziet. Vraag of Hij je wil laten zien hoe Hij over jou denkt en of je ook steeds meer mag gaan zien wie Hij is, zodat je kan rusten in de wetenschap dat God alles al heeft volbracht. Dank Hem ook voor wie Hij is en dat Hij van je houdt, ondanks al je fouten!


Deze overdenking is geschreven door Marlies. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?