Tien tips voor Bijbelstudie

01-07-2022

Herken je dat? 's Ochtends haast je je uit bed, prop je snel een boterham naar binnen, struikel je over je eigen veters en al zwetend beland je in die langdradige vergadering of saaie wiskundeles. Niet eens gebeden voor je boterham. Gister na die geweldige en inspirerende preek van je favoriete spreker had je je nog zo voorgenomen om vanmorgen minstens drie hoofdstukken uit Leviticus te lezen. Maar helaas, weer niet gelukt! Je bed lag te lekker, de wekker was irritant en je wist niet welke kleren je aan moest trekken vandaag. Hoe moet dat nou verder met je christenleven?

Oké misschien is de situatie hierboven iets overdreven, maar ergens herkennen we het allemaal. Je bent druk met van alles en je denkt niet eens meer aan Bijbelstudie, je hebt er geen zin in of je bent aan het lezen, maar als je je Bijbel dichtslaat ben je kwijt waar het over ging. In deze blog een aantal tips om jou verder te helpen op je drukke ochtend, je chaotische middag en je brakke avond. Zodat je juist op die momenten tijd neemt voor God en Zijn Woord.

1. Creëer de juiste omstandigheden
Het kan soms lastig zijn om je te concentreren op Bijbelstudie. Je zou kunnen zeggen dat er aan een aantal basisvoorwaarden moet worden voldaan om Bijbelstudie te kunnen doen. Namelijk aan de juiste plaats, de juiste tijd en niet te vergeten, de juiste hartsgesteldheid.

De juiste plaats
Het is lastig om je op God te richten wanneer je in een rumoerige omgeving zit waar iedereen om je aandacht vraagt. Zoek daarom, als het kan, een rustige plaats op waar je niet gestoord wordt door anderen of door prikkels van buitenaf. Zelf kan ik mij het beste concentreren wanneer het zo stil is dat je een speld kan horen vallen, maar als je het fijn vindt kan je ook een rustig (uiteraard Christelijk ;) ) muziekje aanzetten voor op de achtergrond.

De juiste tijd
Net zoals in elke andere relatie, is het belangrijk om tijd met de ander door te brengen.
Opvallend is dat de meeste mensen zich best goed aan de afspraken in hun agenda houden, maar dat Bijbelstudie iets blijft wat er vaak bij in schiet. Maar waarom zou je je Bijbelstudie dan niet inplannen? Je hoeft het niet per sé in je agenda op te zetten, maar je kan er wel een vast moment voor vrijhouden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om 's ochtends wat eerder uit je bed te gaan of om je 's avonds wat eerder terug te trekken. Het maakt mij niet uit welk tijdstip je kiest, maar zoek een moment dat werkt voor jou.

De juiste hartsgesteldheid
Waarom zou je eigenlijk Bijbelstudie doen of waarom doe jij Bijbelstudie? Denk daar eens over na; wat leeft er in jouw hart? Het kan zijn dat je je schuldig voelt wanneer je niet leest of dat je trots op jezelf bent wanneer je Bijbelstudie hebt gedaan. Misschien doe je Bijbelstudie omdat het hoort als Christen of zodat je waardering ontvangt voor je Bijbelkennis. Het gevaar is dat we met de verkeerde redenen Bijbelstudie doen. De Bijbel is datgene wat de Almachtige God besloot voor ons op te laten schrijven. Dat deed Hij niet zomaar! Door de Bijbel heen leren we God kennen, leren we onszelf en de wereld kennen, leren we een leven te leven waarin God de eer krijgt en kan een relatie met God groeien. Alle reden om Bijbelstudie topprioriteit te laten zijn!

2. Schrijf je vragen op
Soms lees je een stukje uit de Bijbel en roept dit stukje of deze tekst veel vragen op. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de tekst zelf, een bepaald onduidelijk woord, kenmerken van de tijd waarin men leefde of van de bedoeling van de schrijver. Lees eens een klein stukje tekst en noteer je vragen op papier. Wanneer je je vragen opschrijft, lees je aandachtiger en kun je meer uit een stukje tekst halen. Vervolgens zoek je antwoorden op je vragen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld de verwijsteksten die genoemd worden in je Bijbel opzoeken en kijken of het dan duidelijker wordt. Je kunt ook een (online) Studiebijbel gebruiken, hier wordt uitleg gegeven bij de teksten. Je kunt op internet zoeken naar betekenis van een bepaald gedeelte of bepaalde tekst. Of je stelt je vragen aan een vriend of vriendin en praat hier samen over door.

3. Stel jezelf vragen
Het kan goed helpen om jezelf vragen te stellen wanneer je een stuk leest uit de Bijbel, vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

  • Staat er een belofte in om mezelf toe te eigenen?
  • Staat er een zonde in om te vermijden?
  • Staat er een bevel in om te gehoorzamen?
  • Staat er enig voorbeeld in om na te volgen of te vermijden?
  • Wat leert dit gedeelte over: God de Vader/Jezus Christus/De Heilige Geest?
  • Staat er iets in waarvoor ik kan bidden?
  • Wat is de centrale boodschap van dit Bijbelgedeelte?
  • Waarom zou dit gedeelte in de Bijbel staan?

4. Voeg wat kleur toe aan je Bijbel
Kleuren in je Bijbel; klinkt goed toch? En je hoeft er niet eens creatief voor te zijn. Het kan helpen om wat je leest te markeren met bepaalde kleuren. Je kunt ervoor kiezen alles wat je aanspreekt eenzelfde kleur te geven of je geeft elk onderwerp een aparte kleur. Zelf gebruik ik de laatste manier, omdat dit mij veel structuur en overzicht geeft. Door te markeren lees je aandachtiger en is het lezen ook leuker. Hieronder zal ik kort benoemen welke kleuren ik bij welke onderwerpen gebruik, zodat je een idee hebt hoe je het zou kunnen aanpakken.

  • Paars: Teksten en/of uitspraken over God de Vader
  • Roze: Teksten en/of uitspraken van/over Jezus
  • Blauw: Teksten en/of uitspraken over de Heilige Geest
  • Oranje: Opdrachten/oproepen tot bekering en hoe je als christen moet leven
  • Geel: Beloftes
  • Groen: Waarschuwingen

5. Chinees, Frans, Hindi en uiteraard Grieks en Hebreeuws
Geen zorgen, je hoeft echt geen talenknobbel te hebben om de Bijbel te lezen. Maar soms helpt het om één gedeelte in verschillende Bijbelvertalingen te lezen. Stel dat je normaalgesproken de Herziene Statenvertaling leest, dan kun je bijvoorbeeld de Nieuwe Bijbelvertaling er eens naast leggen. Op die manier kun je een duidelijker beeld krijgen van wat er wordt bedoeld. Met de Bijbelapp van YouVersion kun je vertalingen gemakkelijk vergelijken.
Mocht je wel goed zijn in een andere taal, kun je natuurlijk gerust een Bijbel in een andere taal lezen. Zelf heb ik een Engelstalige Bijbel waar ik heel blij mee ben. Aangezien Engels niet mijn moedertaal is, lees ik vaak nauwkeuriger. Deze Bijbelvertaling vergelijk ik ook wel eens met een Nederlandse Bijbelvertaling.

6. Schrijf op wat je hebt geleerd
Kreeg je vroeger van je ouders wel eens de vraag wat je geleerd hebt uit de preek? Of krijg je van je vriendinnen af en toe de vraag wat je de afgelopen week heb geleerd tijdens je stille tijd? En weet je dan vaak niet meer waar de preek over ging of wat je die week hebt gelezen? Dit overkwam mij regelmatig. Toen besloot ik een klein notitieboekje voor in mijn bijbel te stoppen, waarin ik elke dag kort probeer op te schrijven wat ik heb gelezen en wat ik heb geleerd. Op deze manier onthoud je het beter en kun je nog eens terugkijken op wat je de afgelopen tijd hebt geleerd. Erg bemoedigend!

7. Gebruik bestaande Bijbelstudies
Het kan helpend zijn wanneer je wat houvast hebt wanneer je Bijbelstudie gaat doen. Een Bijbels dagboek of christelijke blogs kunnen je die houvast geven. Zo maak je een beetje gebruik van de Bijbelstudie die een ander al heeft gedaan. Een Bijbels dagboek zorgt er ook voor dat je niet steeds hoeft te bedenken waar je nu toch weer moet beginnen in de Bijbel. Aangezien er voor elke dag een stukje is om te lezen, kan een Bijbels dagboek je helpen om discipline op te bouwen.

8. Niet lezen, maar luisteren
Houd je niet zo van lezen? Gefeliciteerd, want je leeft in het jaar 2020! Via de Bijbelapp kan je de Bijbel gewoon gratis aan je laten voorlezen, zonder daar iemand voor in te huren! Hoe geweldig is dat?! Ook op Youtube zijn video's te vinden waarin een Bijbelgedeelte wordt voorgelezen. Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg video's en podcasts te vinden die gaan over christelijke thema's. Een voordeel van luisteren is dat dit vaak ook goed werkt wanneer je onderweg bent naar werk/school; kun je toch nog Bijbelstudie doen wanneer je het 's ochtends vergeten bent.

9. Creatieve stille tijd
Creativiteit lijkt jarenlang iets geweest te zijn wat alleen voor kinderen was, maar gelukkig zien we nu ook volop jongeren en volwassenen die hiermee bezig zijn. Handlettering, tekenen, dichten enzovoort; je kan er ook wat mee in je stille tijd. Maak een tekening naar aanleiding van iets moois wat je las, handletter een Bijbelvers of schrijf eens een gedicht over wat God je heeft laten ontdekken. Er zijn Bijbels met ruimte voor (aan)tekeningen en ook speciale doeboeken waarin je opdrachten krijgt om iets creatiefs te doen met de Bijbel.

10. Maak gebruik van leesroosters
Door gebruik te maken van leesroosters en leesplannen kun je gemakkelijk Bijbelstudie doen, gericht op een bepaald onderwerp. Daarbij komt ook nog dat je, net zoals bij een Bijbels dagboek, voor elke dag duidelijk hebt wat je gaat lezen. Leesroosters en -plannen zijn onder andere te vinden achter in de Jongerenbijbel, als downloads op het internet en - hoe kan het ook anders - in de Bijbelapp.

Bonustip!: Doe het samen
Heb je behoefte aan bijbelstudie met een vriend/vriendin maar kun je niet elke dag bij hem of haar zijn? dan is dit misschien een handig idee voor jou. Je kunt namelijk met de Youversion app, zoals bij het punt hierboven genoemd ook leesplannen samen doen en opmerkingen toevoegen bij elke dag om elkaar vragen te stellen of te delen wat je hebt geleerd. Ik gebruik deze leesplannen al een aantal jaar en het afgelopen jaar ben ik begonnen om dit samen met mijn vriend te doen. We hebben allebei veel geleerd en konden dit ook elke keer met elkaar delen via de opmerkingen of we praatten er later over na. Wat ook mooi is, is om samen de Bijbel te openen en een specifiek onderwerp of een bepaald tekstgedeelte samen te behandelen via skype of als je bij elkaar bent.

En nu verder
Welke tip sprak jou aan? Ga in de komende weken aan de slag met die tip en zie hoe het je helpt. We zijn benieuwd!


Deze overdenking is geschreven door Marlies en Marjon. Lees hier meer over hen en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?