Timemanagement

27-01-2020

Stel je voor dat je een bankrekening hebt die jou elke ochtend 86400 euro geeft. Elke nacht delete de bank wat je die dag niet hebt gebruikt. Wat zou je doen? Je zou proberen om elke dag, elke cent goed te gebruiken toch? Elk van ons heeft een bank. Deze bank heet 'tijd'. Elke morgen geeft God jou 86400 seconden. De vraag is: 'Hoe gebruik jij deze tijd?' Wat is jouw antwoord als God aan het eind van jouw leven vraagt: ''Wat heb je gedaan met de tijd die ik jou heb gegeven?''

Een tijd geleden kwam ik een Engelstalig artikel tegen en daarin las ik bovenstaande vergelijking. Dit zette me aan het denken. 'Hoe besteed ik mijn tijd eigenlijk?' Samen met mijn vriend heb ik ervoor gebeden en erover nagedacht. Allebei hebben we uiteindelijk een lijstje gemaakt met twee kolommen. In de ene kolom kwamen dingen te staan die me dichter bij God brachten en in de andere kolom dingen die me van God af hielden. Ik bedacht bij alles of ik het deed tot eer van God, zoals ook staat in Korinthe:

''Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.''
- 1 Korinthe 10:31, HSV

In die tijd bracht ik soms uren door met het kijken van films en het scrollen door Instagram. Ik besloot op die dag om Netflix en Instagram te verwijderen. Aan het begin was het soms enorm vervelend. Ik keek erg graag films en Instagram vond ik ook ontzettend leuk. Ik merkte al snel dat ik mijn tijd op een meer nuttige manier ging besteden en dat ik meer rust in mijn hoofd kreeg. Ik ging bijvoorbeeld tekenen in plaats van een film kijken. Ik had meer tijd om met God door te brengen in het lezen van de Bijbel en in gebed; ik ging meer tijd steken in vriendschappen en familie; ik had meer tijd over om de gemeente te dienen. God leerde mij om wijs met mijn tijd om te gaan en deze nuttig te besteden. De tekst in Efeze zegt het volgende:

''Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp van de wil van de Heere is.''
- Efeze 5: 15-17, HSV

Ons leven is kort, erg kort. David zegt in Psalm 39 dat de mens niet meer is dan een zucht. Het is belangrijk om te beseffen dat ons leven maar tijdelijk en kort is en dat het Gods verlangen is dat wij alles doen tot Glorie van Zijn Naam.

''Zie U hebt mijn dagen een handbreed gemaakt en mijn levensduur is voor U als niets. Ja ieder mens is niet meer dan een zucht, hoe vast hij ook staat.''
- Psalmen 39:6, HSV

Een onderzoek uit 2017 toont aan dat 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders burn-outklachten ervaart. Twee jaar eerder was dat 14 procent en in 2007 was dat 11 procent. In deze tijd is het 'normaal' dat iedereen door het leven raast zonder echt rust te nemen. Mensen plannen hun dag helemaal vol en zijn woedend als er vertraging of file is, want dan zijn ze niet op tijd bij de volgende afspraak. Dat er zo veel mensen opgebrand raken, is een duidelijk teken dat we niet gemaakt zijn om zo enorm druk te zijn. Is dit wel Gods bedoeling? Prediker is heel duidelijk over wat goed voor ons is en wat Gods bedoeling is:

''Een handvol rust is beter dan beide vuisten vol zwoegen en najagen van wind''
- Prediker 4:6, HSV

In de tijd dat ik afstand nam van veel dingen die me van God afhielden, leerde ik steeds beter Gods wil kennen voor mijn tijdsbesteding. Ik leerde dat mijn urenlang film kijken me van God af hield. Ook ontdekte dat ik vaak liever een aantal films keek, dan dat ik tijd met God besteedde. Ik leerde dat wanneer je stopt met iets wat je afhoudt van het dienen van God, dit je heel veel vreugde geeft! Nog steeds moet ik opletten dat ik mijn agenda niet te vol plan en ook rust neem, maar dit gaat steeds beter.

''Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen.''
- Psalmen 90: 12, HSV

En nu verder

  • Ik wil je aanmoedigen om de volgende drie dingen op de eerste plek te zetten in jouw (gebeds)leven: Gods wil, Gods weg en Gods tijd. Bid dat God jou leidt op het juiste pad wanneer je niet weet welke weg je moet gaan; bid dat Gods wil zal uitkomen in jouw leven en bid dat je genoeg vertrouwen in God zal hebben om te geloven in Zijn perfecte timing en in grotere plannen voor jouw leven.
  • Maak eens een lijstje met welke dingen jou dichter bij God brengen en welke dingen jou juist van Hem afhouden en breng dit in gebed bij God. Vraag God om kracht om de dingen te veranderen die je niet doet tot Glorie van Hem.

Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.


Heb je deze al gelezen?