Daten als christenvrouw

02-04-2020

Je ontmoet een jongen en kan het goed met hem vinden. Na een tijdje blijk je ook nog van die kriebels in je buik te hebben of het idee dat het misschien meer kan worden dan een vriendschap. En dan vraagt hij je opeens - uiteraard via Whatsapp - om ergens koffie te gaan drinken. Dat je geen koffie lust doet er niet toe, tuurlijk wil je dat!

Natuurlijk niks mis met koffiedrinken met een jongen, maar het is wel goed om stil te staan bij de bedoelingen ervan en hoe je dit invult. Ook al kun je het woord 'date' of 'daten' niet terugvinden in de Bijbel (en koffie trouwens ook niet), je kunt uit de Bijbel wel richtlijnen halen. Vandaag willen we deze delen en geven we je wat tips mee om je goed voor te bereiden op een date.

Waarom date je?
Daten... waarom zou je dat eigenlijk doen? Eigenlijk moet je wel flink gek zijn om dat te doen... zeker als introvert met een minimale dosis zelfvertrouwen in nieuwe sociale situaties. Maar goed als je het echt wil... is deze blog voor jou. Misschien wil je namelijk gewoon een leuk avondje hebben of vind je aandacht krijgen van een jongen fijn. Wie weet houd je van uit eten gaan en is het mooi meegenomen dat hij betaald. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar iemand met wie je de rest van je leven wilt delen. Het kan allemaal. Maar wat is nou de juiste intentie? De wereld zegt misschien dat er geen juiste intentie is, dat alles goed is, maar is dit echt zo? Kun je zomaar wat rond daten? Je raad het al, ons antwoord is 'nee'. Wanneer je kijkt naar wat Gods bedoeling is met een relatie tussen man en vrouw, zie je dat die relatie iets enorm kostbaars is. Een relatie tussen man en vrouw, beeld de relatie tussen Christus en de gemeente af. [Blog linken: Christus en de gemeente] Dus wanneer je gaat daten is het belangrijk dat je je intenties helder hebt en dat je niet leeft volgens het motto 'doe wat je niet laten kan'. Met dat laatste motto heb je overigens ook veel kans dat je jezelf of een ander beschadigt. Is je intentie om het 'maar even uit te proberen met de ander', of is je intentie 'laat dit zijn tot eer van God'?

Goed voorbereid op date
Nadat je op date gevraagd bent of als zeer moderne vrouw zelf de stoute kleren aangetrokken hebt, moet je je natuurlijk voorbereiden op je date. Waar spreek je af? Welke kleding trek je aan? Wat ga je doen? Hieronder volgen wat tips waar je in je voorbereiding misschien nog nooit bij hebt stilgestaan, maar die je zeker gaan helpen wanneer je met bovengenoemde intentie wilt daten.

Voor je gaat daten
Voor je überhaupt op date gaat, moet je je bedenken of je er klaar voor bent. Ben je geestelijk al klaar voor een eventuele relatie? God vraagt van ons dat we ons volledig aan Hem toewijden. Als we dit nog niet hebben gedaan kunnen we onszelf ook nooit helemaal toewijden aan onze man. Eerst moet je leven overgeven aan Christus. Verder is het belangrijk dat je je vervulling en zekerheid niet zoekt in anderen of in wat anderen over jou zeggen, maar dat je je vervulling uit God haalt. Zeg geen ja op die date voor je er geestelijk klaar voor bent. 

Waar ga je heen?
Misschien verrast hij je en heb je geen inspraak over waar je naartoe gaat. Misschien heb je wel inspraak en kun je zelf met ideeën komen. Waar je afspreekt en wat je gaat doen is niet geheel onbelangrijk. Allereerst denken wij dat het verstandig is om naar een plek te gaan waar meer mensen zijn dan alleen jullie twee. Dat kan een leuk cafeetje zijn, maar ook het park, de ijsbaan, een pretpark of een kinderboerderij. 'Bedenk wat leuks', zou ik zeggen. Doordat jullie niet maar met zijn tweeën zijn, is er wat sociale controle om je heen en bestaat er minder kans dat je over grenzen gaat waar je als christenvrouw niet overheen wilt gaan.
Een latere date zou je ook binnen je vriendengroep of bij de jeugdvereniging van je kerk kunnen afspreken. Sowieso is het belangrijk dat God bovenaan staat dus waarom zou je samen niet naar de wekelijkse bijeenkomst/dienst van je gemeente gaan?
Er zijn overigens ook plekken waar wel meer mensen zijn en die we toch zouden afraden. Dit zijn onder andere het zwembad en ook het strand als het zwemweer is. Maar er zijn ook plekken waar je je sowieso als christen niet moet willen bevinden, zoals een housefeest of een zomers popfestival. Ook raden we het aan om een plan te maken met wat je gaat doen en niet zomaar wat te hangen.

Wat trek je aan?
Voor je op een date gaat, bedenk je wat je aantrekt. Tuurlijk doe je dat altijd wanneer je op date gaat, maar juist ook als christen mag je hier best over nadenken. Je wilt een goede indruk maken. Als volgeling van Christus is het daarbij belangrijk dat je je eerbaar kleed. Bedenk ook hierbij goed wat je intentie is. Is je intentie om met je kleding een hele goede indruk te maken, wil je de ander verleiden? Of is je verlangen om in je kledingkeuze God de eer te geven? Als christenvrouw zou het ons doel moeten zijn om iemand op God te wijzen, ook in onze kleding. Bedenk voor jezelf of je je focus op je lichaam legt of op wie jij bent in Christus en op wie Christus is?

Waar ga je het over hebben?
Daar zit, sta, loop, bowl, golf, ... je dan. Je hebt een leuke plek voor je date, je hebt een leuke outfit aangetrokken, maar nu is de vraag waar je het eigenlijk over gaat hebben. Je wilt geen ongemakkelijke stiltes, geen interview, geen sollicitatie-achtige fenomenen, maar een vloeiend lopend gesprek. Als je niet alleen voor de leuk date maar ook met oog op het huwelijk, zijn er gewoon onderwerpen die belangrijk zijn om te bespreken. Waarom? Omdat je niet op het punt wil komen dat je enorm met elkaar verbonden bent, om er vervolgens achter te komen dat je op een heel belangrijk punt een totaal ander standpunt hebt. Daarom delen we hieronder een lijst met vragen die je zou kunnen stellen. Mocht je zelf nog goede suggesties hebben, dan horen we het graag en voegen we ze toe!

Vragen die je kunt stellen:
Intenties van daten:

 • Waarom date jij? Wat is je doel?

 • Waar zoek je naar in een relatie/vrouw?

Geloof:

 • Waar ga je naar de kerk? → Je ontdekt of iemand verbonden is met andere gelovigen en daardoor wordt opgebouwd. Maar als je hierover doorpraat, kun je ook ontdekken wat het geloof voor de ander betekent, of de ander het belangrijk vind om te dienen etc.

 • Wanneer ben je tot geloof gekomen, hoe is dat gegaan? → Hierdoor ontdek je of iemand oprecht is in zijn geloof en daarnaast is het een mooi onderwerp om over te praten.

 • Wie is Jezus voor jou?

Relaties

 • Hoe is je band met je ouders?

 • Heb je broers of zussen? Hoe is je relatie met hun?

 • Heb je een beste vriend / goede vrienden? Hoe zijn die vriendschappen ontstaan? Wat doe je wanneer je samen bent?

Grenzen

 • Wat zijn je fysieke grenzen binnen daten? → Dit kan lastig zijn om te bespreken, maar je kan er niet zomaar vanuit gaan dat de ander hier hetzelfde over denkt als jij denkt.

Dromen, passies, waarden

 • Wat doe je in je vrije tijd? → Geen gekke vraag, maar dit vertelt wel veel over iemand.

 • Wanneer je oud bent en je terugkijkt op je leven, wat wil je dan zien?

 • Wat voor een baan/carrière zie je jezelf doen/hebben?

 • Wat zijn je dromen?

 • Waar zie je jezelf in 5 jaar?

 • Waarvan word je enthousiast?

 • Wie is je grootste voorbeeld?

Toen ik, Marjon, mijn vriend beter leerde kennen stelde ik heel veel vragen, ik wilde zoveel mogelijk weten. Dit was geen politieverhoor maar wanneer we afspraken en bijvoorbeeld wandelden stelde ik hem een vraag en andersom. Hier praatten we dan over door. Geloof me, het ging niet altijd even soepel, ik kon erg direct zijn met mijn vragen en kreeg dan niet direct een antwoord. Je hoeft niet op de eerste date al te praten over hoeveel kinderen jullie willen, waar jullie willen gaan wonen en hoe hij jullie pensioen samen voor zich ziet. Maar het is belangrijk dat je voordat je officieel een relatie aangaat, samen hebt gesproken over deze belangrijke onderwerpen. Het is belangrijk dat je van elkaar weet waar je voor staat en wanneer je dit al weet voordat je officieel een relatie hebt kun je een weloverwogen keuze maken, samen en in gebed met God.

En weetje, stel het wordt wel een beetje een interview, dan is dat niet het ergste wat er kan gebeuren. Het is beter dan drie maanden daten en hele belangrijke dingen van de ander nog niet weten. Als je er dan achter komt dat je ergens enorm over verschilt, kom je in een spagaat terecht en ga je misschien compromissen sluiten. Daarnaast laten die vragen zien dat je serieus bent wat betreft het daten.
Overigens raden we het niet aan om al die mega-diepe vragen op je eerste date gelijk te stellen, maar vraag ze wel in het beginstadia. En niet te vergeten, geniet en heb het leuk en gezellig!

Wanneer spreek je weer af?
Je date liep soepel, het was gezellig. Je neemt afscheid en zegt dat je echt weer moet afspreken. Maar wanneer spreek je weer af? Morgen? Volgende week? Over een maand? Wat is verstandig?

We zien het best vaak gebeuren. Een meisje heeft een paar keer met een jongen afgesproken en daarna zien ze elkaar opeens vijf dagen in de week. Tuurlijk wil je hem beter leren kennen en wil je graag samen zijn. Maar waarom zou je, als je iemand nog amper kent, al je plannen en al je vriendschappen ervoor aan de kant schuiven? Twee weken terug kon je nog prima zonder hem, dan is het na die date echt niet nodig dat je elkaar opeens om de haverklap ziet. Persoonlijk denken wij ook niet dat dat goed is. Je mag best de tijd nemen om elkaar te leren kennen. Je moet niet te snel, te veel willen. Wat je vaak ziet is dat je dan verderop in een relatie in de knoop komt. Zeker wanneer je nog jong bent, mag je best wat tijd nemen voor je persoonlijke ontwikkeling. En zes jaar wachten voor je trouwt zonder je grenzen steeds wat te verleggen, kun je wel willen, maar is in de praktijk, nog niet zo makkelijk. Bouw het contact dus rustig op, zodat je verstandige keuzes kunt maken en je het jezelf niet te moeilijk maakt. Dit betekent ook dat je elkaar in het beginstadia niet continu aan het appen of bellen bent. Op die manier raak je emotioneel snel verbonden, beter is om jezelf en de ander wat ruimte te geven. Zorg er tegelijk wel voor dat je elkaar met enige regelmaat ziet, zodat het contact zich kan opbouwen. Dit hoeft niet altijd alleen met elkaar te zijn, je kan ook in een groep afspreken, zoals binnen je gezin of vriendengroep. Hierdoor leer je elkaars omgeving kennen en zie je hoe iemand omgaat met anderen. Daarnaast ben je dan wel samen, zonder echt op elkaars lip te zitten.

Vraag om advies
Omdat daten door de wereld heel anders wordt gezien, is het lastig om echt duidelijk te krijgen hoe je daten goed in kunt vullen volgens Bijbelse richtlijnen. Ons advies is, vraag advies. Het lijkt misschien aan goede voorbeelden te ontbreken wanneer we om ons heen kijken; we weten echter zeker dat ze er zijn, mensen die zich in hun relatievorming hebben laten leiden door wat God van hen vroeg. Wees niet bang om op mensen af te stappen en te vragen, waarschijnlijk zijn ze meer dan bereid om jou te helpen door iets van hun eigen verhaal te delen of door met je mee te denken. Denk eens na wie je hierbij in jouw leven kan betrekken, misschien een mentor, een oudere zus in het geloof, een stel uit je gemeente etc. Ook je ouders hebben hierin een belangrijke rol en wanneer zij een levende relatie met God hebben, zullen ze jullie hierin kunnen begeleiden en kunnen ze advies geven. Ik, Marjon, en mijn vriend hebben veel steun en begeleiding gehad van mijn ouders. Dit begon toen we elkaar langzaam leerden kennen. Ze leerden ons wat belangrijk was in een relatie, maar ook hoe we onze relatie op een rustige manier moesten opbouwen en elkaar niet direct zeven dagen zouden zien. Mijn vader heeft regelmatig met mijn vriend een wandeling gemaakt om het één en ander te bespreken. Ik ben dankbaar voor de begeleiding richting ons huwelijk. Afgelopen weekend zijn we verloofd en we zien nu erg uit om te gaan trouwen! Verstandige keuzes maken is nauw verbonden met het vragen van advies. Van jou vraagt dit dat je open bent over wat je voelt, denkt en wilt, juist ook wanneer je strijd ervaart. Wij hebben allebei ervaren dat wanneer je open bent over dit onderwerp met broeders en zusters, het je zal helpen om verstandige keuzes te maken en steeds weer op God te zien.

En nu verder
Misschien denk je na het lezen van deze post: 'Nou, jullie hebben daten niet veel leuker/makkelijker gemaakt'. Daar kunnen we ons best iets bij voorstellen. Als christen ben je in onze samenleving in de minderheid. Juist doordat je andere keuzes maakt, gaat de wereld zien dat het voor jou ergens anders om draait dan puur om eigen geluk en genot. Je bent wel in de wereld, maar niet van de wereld, jouw thuis is bij God. En nu je hier in de wereld bent, kun je dat laten zien en zo een krachtig getuigenis zijn omdat je zo anders bent. Het kan lastig zijn om een andere visie te hebben en andere keuzes te maken dan de mensen om je heen, maar weet waarvoor je het doet. Houd je blik gericht op God en geef Hem alle eer, ook op dit gebied.

Als je ook op dit gebied, God wil eren, kun je onderstaand gebed meebidden:
Heere God, goede Vader. U bent mijn Schepper en U verdient alle eer. Daarom wil ik ook op het gebied van daten, mijn wil neerleggen en Uw wil doen. Geef me wijsheid om te kunnen zien wat goed is en nederigheid om advies te vragen. Ik wil U vragen om mij te leiden en te bekrachtigen met Uw Geest zodat mijn geloof het wint van mijn verlangens en gevoelens. Ik wil Uw stem volgen te midden van al die stemmen van de wereld. Als ik date, wil ik dat niet puur doen voor mezelf, maar voor U. Ik bid daarom dat U mij gebruikt om de blikken van mensen omhoog te richten, want het gaat niet om mij, maar het ging altijd al om U. U bent de grootste Heer. Halleluja! Amen.


Deze overdenking is geschreven door Marlies en Marjon. Lees hier meer over hen en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?