Drie Bijbelse lessen in vriendschap

09-03-2020

Wanneer ik in de zoekmachine, zoek op het woord 'vriendschap' en kijk naar de afbeeldingen, dan zie ik vooral allerlei quotes voorbij komen. Quotes die van alles beweren over wat vriendschap is of wat vriendschap zou moeten zijn. Een paar voorbeeldjes: vriendschap is leuke dingen doen; vriendschap is een persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen; vriendschap is geven en nemen; vriendschap is er zijn; vriendschap is het meest kostbare wat we hebben. Dat klinkt mooi en een groot deel van deze dingen zie ik ook als onderdeel van vriendschap. Maar hoe vul je vriendschap praktisch in? Bijbelse vriendschap gaat namelijk verder dan leuke dingen doen met een ander persoon. En wat als je geeft, maar er niet zoveel te nemen valt? Vandaag delen we drie Bijbelse lessen in vriendschap.

Les 1: In een vriendschap ben jij niet het belangrijkst
Een heel bijzondere en bekende vriendschap is de vriendschap tussen David en Jonathan. Jonathan liet David in zijn kleren lopen. En Jonathans kleding bestond niet uit een joggingbroek met een trui die nog een kleine ronde meekon. Jonathan was de zoon van de koning. Hij deed zijn mantel af en gaf hem aan David. En daar bleef het niet bij; hij gaf ook zijn kleding, zijn zwaard, zijn boog en zijn gordel aan David (1 Samuël 18:4)! Reken maar dat David dit heeft aangetrokken en niet ergens in een doos in de kelder heeft gestopt. Jonathan liet David rondlopen in zijn eigen status! Jonathan zag dat het leven niet om hemzelf draaide, maar om God. Daardoor kon hij zijn status en aanzien weggeven. Wees dus nederig, want het moet in een vriendschap allereerst niet om jou draaien.

Staat God centraal in je leven, waardoor het niet meer om jezelf draait? Ben je bereid alles wat je zelf hebt opgebouwd weg te geven voor vriendschap?

Les 2: Investeer in vriendschap, ook al is dat niet makkelijk
Jonathan koos ervoor om een verbond met David aan te gaan. Ondanks dat Jonathans vader op een gegeven moment niks meer van David wilde weten en hem als vijand zag, bleef Jonathan investeren in de vriendschap met David. Jaren lang moest Jonathan leven met het besef dat zijn innige vriendschap met David niet werd gewaardeerd. Een situatie zoals die van Jonathan is misschien uitzonderlijk, maar ook wij kunnen ervaren dat een vriendschap die we hebben, niet wordt geaccepteerd door onze omgeving. Dat is lastig, want we willen graag acceptatie, zeker in dingen die belangrijk voor ons zijn.

"Wie zijn naaste veracht, zondigt, maar welzalig is hij die zich over ellendigen ontfermt."
- Spreuken 14:21, HSV

"Bezit voegt veel vrienden toe, maar een arme wordt van zijn vriend gescheiden. Velen trachten het gezicht van aanzienlijken gunstig te stemmen, en iedereen is een vriend van wie vrijgevig is. Alle broers van een arme haten hem, hoeveel te meer blijven zijn vrienden ver van hem! Achtervolgt hij hen met woorden, dan zijn zij er niet."
- Spreuken 19:4 en 6-7, HSV

Vriendschappen met mensen die aanzien hebben, zijn niet zo moeilijk. Maar ga je ook het contact aan met mensen die weinig aanzien hebben? Blijf je investeren ook al gaat je eigen like-ability eraan? Zelf heb ik ook vriendschappen gehad waarbij ik wist dat anderen er zo hun gedachten over hadden. De vraag is: "Durf jij anders te zijn en te investeren in degenen die door anderen worden gehaat?" Welzalig ben je wanneer je dat doet! Ja, dan lijk je op Jezus. Hij die at met tollenaars en zondaars, ook al werd daar zo veel over gevonden.

Les 3: Blijf trouw
We kunnen heel makkelijk denken: 'dit wordt niks, laat maar zitten'. Ook in vriendschap kan dat gebeuren. Je blijft maar investeren, maar het initiatief komt nooit vanuit de ander. Of de ander doet weer iets dat je pijn doet en lijkt nog niet te begrijpen wat dit met jou doet. Dag vriendschap! Je verbant diegene hardhandig uit je leven of stopt zelf ook maar met investeren.

Maar kun je ook blijven bidden voor doorbraak? Kun je blijven investeren ook wanneer je niet direct verandering ziet? Ben je echt bereid om te dienen? Bereidheid om te dienen en vertrouwen op God is namelijk veel belangrijker dan in één keer resultaat zien. God vraagt je om beschikbaar te zijn. God vraagt ons om verder te gaan en meer te geven dan logisch is (zie ook Mattheüs 5:39-45).

"Wie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste, is ook in het grote onrechtvaardig."
- Lukas 16:10, HSV

En nu verder
In bovenstaand stuk heb ik je meerdere vragen gesteld. Lees ze nog eens terug en neem de tijd om je leven te onderzoeken en de vragen eerlijk te beantwoorden. Vraag God in gebed om hulp om echt dienend lief te kunnen hebben.


Deze overdenking is geschreven door Marlies. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?