Durf je God te vertrouwen in je single-zijn?

13-08-2020

Vanaf de middelbare was ik heel veel bezig met jongens. Ik wilde heel graag een vriend. Constant was ik daarmee bezig. Vaak bad ik God of Hij op Zijn tijd, de juiste man op mijn pad wilde brengen, maar diep van binnen vertrouwde ik God niet. Ik was bang dat als ik zelf geen stappen zou ondernemen, God dat ook niet zou doen. Ik bad God om Zijn plan te laten zien, maar volgde intussen mijn eigen plan. Vertrouw jij God?

Wanneer ik kijk naar de relatie die ik nu zelf heb, en ik terugkijk naar hoe het eerst was, dan zie ik dat hoe meer ik mijn vriend leerde kennen, hoe meer ik hem leerde te vertrouwen. Wanneer je een relatie opbouwt met iemand, groeit het vertrouwen steeds meer. Dit gaat samen op. Zo is het ook met een relatie met God.
Als je tot geloof komt kies je ervoor om je volledig aan Hem toe te wijden. Je verlangt ernaar om Hem beter te leren kennen en je vertrouwen in Hem groeit. Of in ieder geval... het zou goed zijn als het zo gaat. Helaas ging het bij mij anders. Ik nam steeds minder tijd met God en leefde steeds meer voor mezelf. Ik nam het God kwalijk dat Hij zo ver weg voelde. Maar de oorzaak lag bij mij. Ik nam geen tijd om Hem te leren kennen. Om echt Zijn hart en karakter te leren kennen. Toen ik ervoor koos om meer tijd met Hem te gaan nemen veranderde mijn houding tegenover God. Ik merkte dat ik Hem meer en meer leerde te vertrouwen.

Een tijdje geleden las ik de volgende tekst die mij veel heeft bemoedigd: 

''Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.'' - Spreuken 3: 5-6, HSV 

Ik las vaak alleen het eerste gedeelte van het vers, dat ik God moest vertrouwen en niet op mijn eigen inzicht moest steunen. Dat wist ik wel, maar hoe kon het dan dat het me telkens weer niet lukte om Hem te vertrouwen? Het tweede deel van dit vers gaf me hier antwoord op. Ik moest Hem kennen in al mijn wegen. Dan zal Hij mijn paden rechtmaken. De Studiebijbel zegt dat dit betekent dat God mij veilig door de moeiten van het leven zal leiden. 

Hoe beter ik God leer kennen, hoe groter mijn vertrouwen in Hem wordt. Vaak was ik bang dat God het verkeerde met mij voor had, of juist datgene wat ik helemaal niet wilde. Soms was ik ook bang dat God wraak op mij wilde nemen omdat ik tegen Hem gezondigd had. Misschien herken jij je wel in één van deze dingen, ik hoop dat je door het lezen van deze blog wordt bemoedigd. Dat je mag weten dat God een liefdevolle God en Vader is die het beste met jouw leven voor heeft. 

Ik ben niet meer single, maar misschien jij nog wel. Misschien durf je God niet helemaal vertrouwen dat Hij jouw paden zal rechtmaken. Misschien ben je diep van binnen bang dat je nooit iemand zal ontmoeten. Misschien ben je wel bang dat God niet het beste met je voor heeft. Ik heb erover nagedacht wie God is en wat Zijn karaktereigenschappen zijn. Hierop baseer ik mijn vertrouwen in Hem. Ik wil je aanmoedigen om zelf op zoek te gaan naar wie God is en daarop je vertrouwen in Hem te baseren in plaats van vertrouwen in jezelf. God kent jou wegen beter dan jij ze kent!


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.