Je bent WERKELIJK vrij!

23-03-2021

De Bijbel vertelt ons dat we vrij zijn. Toch kan het soms heel anders voelen. Je voelt je bijvoorbeeld gevangen in wat je allemaal nog moet doen; je gevoel gaat met je aan de haal; je gezondheid bepaalt hoe je dag eruit ziet; je wordt beperkt door wetten en regels of je bent constant bezig met de verwachtingen van anderen. Je voelt je helemaal niet vrij.

En toch zegt de Bijbel dat je vrij bent. Het staat er niet om de Bijbel een beetje op te vullen, het is niet sarcastisch bedoeld, het is niet alleen voor de allerheiligste christenen. Het staat er voor iedereen!

"Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn." - Johannes 8:36, HSV

Ben je met Jezus gestorven en weer opgestaan? Dan geldt dit ook voor jou. Als God zegt dat je vrij bent, ben je vrij. Geen verdere voorwaarden, geen kleine lettertjes, geen halve waarheid. Je bent vrij. Niet een beetje vrij, vrij-achtig, soms vrij, vrij van school, JE BENT WERKELIJK VRIJ. Waarom? Omdat de Zoon, Jezus Christus, je heeft vrijgemaakt!

"Als God zegt dat je vrij bent, ben je vrij. Geen verdere voorwaarden, geen kleine lettertjes, geen halve waarheid. Je bent vrij."

Satan weet dat Gods Woord krachtig is. Hij weet dat hij de waarheid niet kan veranderen en daarom probeert hij de waarheid te verdraaien. "Heeft God echt gezegd dat ...?", is zijn favoriete zin. Maar er staat niet: "Als de Zoon je vrijgemaakt heeft, mag je trots zijn dat je zo ontzettend heilig hebt geleefd." Of: "Als de Zoon je vrijgemaakt heeft, zal je nooit meer zondigen." Of: "Als de Zoon je vrijgemaakt heeft, heb je nooit meer last van angst." En er staat ook niet: "Als de Zoon je vrijgemaakt heeft, vind je het opeens heel makkelijk om de controle los te laten."

Er staat: "Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn." Dat is Gods woord. We moeten het niet aan de kant laten zetten door gevoelens, door twijfels of door de omstandigheden waar we in zitten. God is soeverein en alwetend, Hij is de Almachtige God. Hij zond Zijn Zoon om je vrij te maken. Zijn verlossingswerk was niet alleen waarheid voor de mensen die tweeduizend jaar geleden leefden. Het verliest zijn kracht niet. Het geldt ook nu, voor jou! God zond Zijn Zoon niet om je één keer vrij te maken en de keren daarop te zeggen dat je het zelf maar moet uitzoeken. Hij zond Zijn Zoon tot redding van de hele wereld. Hij zond Zijn enige, geliefde Zoon, om de hele schepping te bevrijden van de last van de zonde! En wanneer jij deze waarheid hebt aangenomen, word ook jij vrij!

“De zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.” Romeinen 6:14, HSV

Dat je het soms niet voelt, betekent niet dat het niet waar is. Dat je soms niet leeft als iemand die is vrijgemaakt, betekent niet dat je het niet bent.

Je kan het vergelijken met een vogel die jarenlang met een ketting vast zit aan een paaltje. Hij kan niet vliegen, hij kan nergens heen. Het enige wat hij kan is rondjes om dat paaltje heen lopen. Langzaam maar zeker slijt er een paadje uit in de grond. Op een dag vindt iemand hem. De ketting wordt losgemaakt. De vogel is vrij! Maar... hij vliegt niet weg. Hij blijft om dat paaltje heen lopen. Hij beseft niet dat hij vrij is. Hij weet niet beter dan dit.

Je bent nu vrij, maar eerst was je een slaaf van de zonde. Hoewel je vrij bent, ben je je daar soms nog niet bewust van. Je moet nog leren wat het betekent om als een vrij mens te leven. Dat leer je niet in één dag. Dat leer je niet doordat je het één keertje hebt gehoord. Je kan die vogel uit de cirkel jagen, maar dat heeft geen zin. Je moet leren in vrijheid te wandelen. Dat je steeds weer teruggaat naar dat cirkeltje dat zo veilig voelt, betekent niet dat je weer gevangen bent. Je identiteit verandert daardoor niet. De waarheid blijft staan: je bent WERKELIJK vrij!


Deze overdenking is geschreven door Marlies. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'. Lees hier waar In de Vallei voor staat.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?

'Oh ja, het is Pinksteren, dan schrijft iedereen weer over de Heilige Geest.'Inderdaad, het is weer Pinksteren. Het feest waarin we de uitstorting van de Heilige Geest vieren. Wel jammer dat vaak alleen dan veel over de Heilige Geest wordt gepraat. De rest van het jaar komt Hij maar weinig aan bod. Hoe komt dat eigenlijk? Heb jij een idee?...

Wat is jouw hoogste doel? Waar leef jij voor? Wat geeft jou motivatie? Vandaag wil ik met jullie nadenken over het hoogste waar de Bijbel over spreekt en daarmee ook het doel waarmee wij bijna 3,5 jaar geleden de blog zijn gestart.

Lieve zus,

09-05-2023

Lieve zus, heb je er soms wel eens bij stilgestaan hoe je God ervaart in je leven? Wat voor beeld je hebt van God en van je relatie met Hem. Zie je Hem als een liefdevolle Vader, of als een Beste Vriend? Zie je Hem heel ver weg in de hemel, of heel dichtbij naast je?
Waar zie jij God in in dit seizoen van je leven?...