Nog eentje dan

16-07-2020

Je hebt die dag vrij en zit even op Netflix te speuren naar een leuke film of serie. Je komt een ontzettend leuke serie tegen en je neemt je voor die dag één of twee afleveringen te kijken en daarna nog wat voor school te doen. Je haalt een zak chips uit de voorraadkast en je begint... En dan wordt je in één keer geroepen voor het avondeten. Hoe is die dag zo snel gegaan en waarom heb je uiteindelijk nog niks voor school gedaan? Dit overkwam mij heel vaak, echter maakte God mij duidelijk dat dit niet het goede pad was dat ik bewandelde. Hier meer over weten? lees dan verder.

Toen ik op de middelbare zat begon het films kijken. Wanneer mijn ouders niet thuis waren kon ik uren achter elkaar op onze computer beneden films zitten kijken. Toen ik eenmaal een mobiel kreeg waar dit ook op kon, was de verleiding nog groter. Ik vond het heerlijk om uit school een aantal afleveringen van mijn serie te kijken. Maar is dit nu perse fout dan?

Ik merkte bij mezelf dat ik ook vaak een film keek als uitvlucht. Wanneer ik erg verdrietig was of boos of niet meer wist hoe ik verder moest, juist op die momenten keek ik film. Dan hoefde ik er even niet aan te denken. Maar wanneer die film dan was afgelopen kwamen die gevoelens en gedachten net zo hard weer terug. En dan keek ik nog maar een film. Ik merkte wel dat het mij leeg zoog, al die films. Wanneer ik een paar films had gekeken voelde ik me leeg en ook schuldig omdat ik geen tijd met God had doorgebracht die dag en er ook totaal geen zin in had. Het kijken van films nam mijn verlangen naar tijd met God weg.

Elke keer nam ik weer zo hard voor om te stoppen met die films kijken, en elke keer mislukte dit weer net zo hard. Dit ging zo door tot mijn vriend en ik zagen dat de films en series die wij op Netflix keken ons niet dichter bij God brachten. Een spreker die ik een tijdje geleden hoorde zei het ongeveer zo: ''Iets brengt je dichter bij God of verder van Hem vandaan. Er is geen stilstaan.'' En dat ervoeren wij ook. Die films waren dan misschien niet allemaal per definitie slecht, maar ze brachten ons niet dichter bij God, nee die films zogen ons verlangen naar tijd met God juist weg.

We besloten toen samen om Netflix weg te doen. Maar vervolgens kwam Newfaithnetwork online. De 'christelijke Netflix'. Dit leek ons een goed alternatief. Dan besteedden we onze tijd toch goed, door christelijke films te kijken? En voordat ik het wist keek ik weer ontzettend veel films. En weer werd mijn verlangen naar God weggezogen. Hoe kon dit nu?

Ik bracht het in gebed bij God en kwam er achter dat ik mijn tijd gewoon nutteloos besteedde op deze manier. Omdat ik uren films keek soms, had ik minder tijd voor mijn broertjes en zusjes. Ook had ik anderen kunnen helpen in die tijd dat ik films had gekeken. Maar het belangrijkste, ik had in die tijd van films kijken tijd met God kunnen besteden.

Vanaf dat moment besloot ik om een maand helemaal geen films te kijken en me meer op God te richten. Ik merkte in deze maand dat ik niet eens veel tijd over had, maar wel mijn tijd beter had besteed. Na die maand was het best lastig om niet weer in mijn oude patroon te vallen. Maar uiteindelijk is het gelukt in Gods kracht om deze manier van met films omgaan te overwinnen. Ook mijn vriend heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Hij hielp me om me aan mijn belofte te houden om geen films alleen te kijken die maand. En nu, een aantal maanden verder gaat het goed. Ik kijk nu maximaal één tot twee films per week. En soms ook even helemaal niet. Het blijft nog steeds een strijd en soms heb ik ook slechtere dagen, maar in Gods kracht ligt overwinning van zonde!

''Nu wij door zo'n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.'' - Hebreeën 12:1, NBV

''Maar laten we God danken, die ons door Jezus Christus, onze Heer, de overwinning geeft.'' - 1 Korinthe 15:57, NBV

En nu verder

  • Herken jij deze strijd en zou jij het anders willen? ga allereerst op je knieën en vertel het aan God, je hemelse Vader en vraag Hem om jou te leren in overwinning te leven.
  • Vraag iemand om je te helpen je te herinneren aan de beloftes die je maakte aan God en jezelf op dit gebied. 

Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.