Van vrijgezel naar relatie

13-02-2024

"Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem." - Genesis 2:18, HSV

In het begin van de aarde heeft God alles geschapen. God heeft ook de mens geschapen naar Zijn eigen evenbeeld en alle andere dieren die op de aarde rond leven. Toen God Adam zag, zei Hij: "Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem." Daarom maakte Hij Eva, om Adams behoefte aan vriendschap en intimiteit te vervullen.

God heeft er dus alle begrip voor als je verlangt naar een intieme relatie. Adam had dat verlangen al, toen de wereld nog niet gevallen was. Toen alles nog volmaakt was. God zélf had dat verlangen in hem gelegd.

Tegelijkertijd is het goed om je niet door dit gevoel te laten beheersen. Het is belangrijk om te weten en te geloven dat God het beste voor ons wil en dat Hij ook weet wat het beste voor ons is. We mogen dus vertrouwen op Zijn tijd en genieten van elk seizoen waar we inzitten: single-seizoen, dating-seizoen, relatie-seizoen, verlovings-seizoen, huwelijks-seizoen, kinder-seizoen. Het zijn allemaal verschillende seizoenen en niet alles is voor iedereen weggelegd, maar wel heeft elk seizoen zijn eigen zegen. In welk seizoen je je dus ook bevindt, wees dankbaar en geloof dat jij precies op de plek zit die God voor jou heeft bedoeld.

In deze blog willen we focussen op het seizoen daten: hoe ga je hiermee om en waar is het voor bedoeld? En hoe leidt dit tot een relatie?

Voordat je begint met daten

Allereerst, als je nog single bent, wil ik je vragen hoe je je hierbij voelt. Kan je zeggen dat je vredevol vrijgezel bent en dat je weet wie je bent in Christus? (Lees ook onze blog van vorige week over vrijgezel zijn). Terwijl je nog single bent, heb je tijd om aan jezelf te werken. Wie wil jij zelf zijn in een relatie en nog dieper: hoe wil God dat jij bent in een relatie? Wat voor verwachtingen heb je voor jezelf in het huwelijk en wat maakt een godvrezende vrouw volgens de Bijbel? Wat houdt een huwelijk in, wat vraagt God van jou als vrouw?

Verder kan je in deze tijd ook nadenken over wat belangrijke normen en waarden voor jou zijn, en hoe deze in lijn staan met de Bijbel. Wat verwacht je van een man? Hoe hoort een man zich te gedragen en wat zegt de Bijbel hierover? Ik moedig je aan om hierbij stil te staan voordat je er überhaupt aan denkt om te beginnen met daten. Denk er goed over na waarom je wil gaan daten en of je wel klaar bent voor een relatie.

Ik heb eens eerder gedeeld over hoe ik relaties voor mij zag en dat dit een ongezonde manier was om ernaar te kijken. Ik zocht vervulling in een partner in plaats van in God. Nadat ik dit doorhad, heb ik alles aan Zijn voeten mogen neerleggen en heb ik ook met mijzelf afgesproken dat ik niet meer de eerste stap wilde zetten. Ik wilde iemand die mijn waarde inzag en zich ervoor wilde inzetten. In een relatie wilde ik iemand die mij zou kunnen leiden, dus dan zou hij ook de eerste stap moeten kunnen zetten. Door dit te weten en te vertrouwen op Gods tijd, kon ik het ook meer loslaten. Ik wilde vertrouwen dat God een plan had. Hierdoor heb ik kunnen genieten van mijn single-seizoen en echt mijn identiteit in God kunnen vinden. 

Het doel van daten

Daten wordt in deze tijd en in de wereld als heel normaal en vrijblijvend gezien, maar ik geloof dat we hier als christenen mee op moeten passen. Hiermee zeg ik niet dat je je ervoor moet afsluiten en het nooit moet proberen, maar ga er zorgvuldig mee om en ga niet zomaar op date met de eerste de beste. De periode van daten is er om de ander beter te leren kennen en om te ontdekken of je wel een toekomst samen ziet. Gebruik deze tijd daarom ook zorgvuldig en heb goede gesprekken met elkaar. Wees open en eerlijk wat je van de relatie verwacht als het daarop uitloopt. Praat over wat voor verwachtingen jullie beiden hebben en kijk of dit bij elkaar aansluit. Als dit niet zo is, speel dan ook niet met elkaars gevoelens en wees duidelijk dat het dan niet gaat werken.

Als christen is het belangrijk dat je je einddoel van daten voor ogen houdt. Het einddoel waarom je überhaupt begint aan daten is om een partner te vinden om mee te trouwen. Als christen gaat het ons dus niet om de 'leukheid' van daten en om het te zien als iets niet serieus. Nee, we moeten dit juist serieus nemen. Een relatie als christen ga je niet zomaar aan, omdat je zo verliefd bent op de ander. Een relatie is er om God te eren en om samen Zijn Koninkrijk te kunnen bouwen. Een huwelijk is bedoeld om God te weerspiegelen. Dit begint al in de date en relatiefase. Daarom is het belangrijk om deze keuzes ook serieus te nemen. Het huwelijk is 'tot de dood ons scheidt' en is een van de meest belangrijke keuzes die je in je leven zal maken. Denk hier dus niet over na met gemakzucht, maar wees zorgvuldig in het kiezen met wie je date.

Wel wil ik je meegeven: geef het een kans. Mensen kunnen je verrassen en wellicht gaat de eerste date niet zo goed, maar is hij wel een goede godvrezende man. Wees dus geduldig en stel elkaar belangrijke vragen. Hoe zien jullie beiden bepaalde dingen in het leven? Hoe ziet de toekomst voor jullie beiden eruit? Wat zijn jullie individuele dromen en waar heeft God jullie apart voor geroepen? Hoe zien jullie de Bijbelse rol van man-vrouw in het huwelijk, etc. Goede communicatie hierin is belangrijk.

Als je je verder afvraagt waar een man naar Gods hart aan moet 'voldoen' of hoe je hem kan herkennen, lees dan ook onze blog: is hij dateable?

Een vriendin van mij gaf mij ook altijd het volgende advies: "Date niet met iemand omdat je zijn potentie ziet, maar date iemand om wie hij nu is. Er is namelijk geen garantie dat hij zijn potentie na zal komen, dus is degene die hij nu is genoeg voor jou?"

"Date niet met iemand omdat je zijn potentie ziet, maar date iemand om wie hij nu is. Er is namelijk geen garantie dat hij zijn potentie na zal komen, dus is degene die hij nu is genoeg voor jou?" 

Daten met een ongelovige 

Op onze Instagram kregen wij een aantal vragen of je mag daten of een relatie aan mag gaan met iemand die nog niet tot geloof is gekomen. Het kan je toch ook samen dichter bij God brengen? Om antwoord te geven op die vraag is het eerst heel belangrijk om te weten wat het doel is van daten en een relatie. Zoals je in het stukje hierboven leest is het doel van daten en een relatie het huwelijk. Dit betekent dat het het beste is dat degene met wie je een relatie aangaat, gelovig is. Want hoe weet je zo zeker dat een 'ongelovige' ooit tot geloof gaat komen? Een relatie is ook geen evangelisatiemiddel. In je huwelijk wil je niet dat je man je gebedsproject is, maar je gebedspartner, toch?

Ik zie om me heen regelmatig dat mensen compromissen sluiten, omdat ze zich helemaal verbonden hebben met iemand en van de ander houden. God zegt dat we geen ongelijk span aan moeten gaan met een ongelovige en dat zegt Hij niet voor niks. Van een ongelovige kun je niet verwachten dat hij zonde overwint, met God leeft en voor jou bidt. Van een ongelovige kan je niet verwachten dat hij liefheeft, zoals Jezus lief heeft. Of dat Hij kan vergeven, zoals God vergeeft. Of dat Hij bereid is te sterven aan zichzelf, omdat Hij het voorbeeld van Jezus niet persoonlijk kent. Ook als je kinderen krijgt (ook al klinkt dit misschien ver weg) geeft dat enorme strijd. Ik zie het heel veel om me heen. Vaders of moeders die alleen met hun kind(eren) naar de kerk gaan. De ongelovige persoon in het huwelijk vindt dat veel dingen wel kunnen en dat geeft veel strijd, want er is geen één lijn richting de kinderen. Echt, ik wil je op je hart leggen: doe het niet. Wees God gehoorzaam en wees verstandig. Als je van iemand houdt, maar diegene is ongelovig, kies er dan voor om geen relatie aan te gaan, maar bid met heel je hart dat hij/zij tot geloof komt. God doet wonderen, echt waar. Ga geen relatie aan in de hoop dat hij/zij dan alsnog in jullie relatie tot geloof komt. Die zekerheid heb je niet.

Het is ontzettend moeilijk om een relatie uit te maken met iemand waar je veel van houdt. Wees daarom al wijs tijdens het daten. Stel de juiste vragen. Vraag hem wie God voor hem is. Vraag hem naar zijn getuigenis. Vraag hem naar zijn stille tijd. Sluit geen compromissen. Ga niet verder met daten, als je weet dat het niet juist is. Je speelt dan met gevoelens, met die van hem, maar ook met je die van jezelf.

‭"Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?" - 2 Korinthe 6:14, HSV

Als je trouwt, ben je helemaal één. Maar hoe kun je volledig één zijn als God niet voor jullie beiden het allerbelangrijkst is? Als ik over een ongelovige spreek gaat dit over iemand die nog niet de zekerheid heeft dat hij/zij gered is. Dit kan dus ook over iemand gaan die trouw naar de kerk gaat en netjes leeft. Het gaat om zijn hart.

‭‭"Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde." - Kolossenzen 1:13, HSV

Hij heeft je getrokken uit de macht van de duisternis en in het koninkrijk van het licht geplaatst. Hoe kun je dan een relatie aangaan met iemand die nog in de duisternis leeft? Licht en duisternis gaan niet samen.

Eigenlijk draait het om deze vraag: accepteer je Gods Woord als gezaghebbend, ook als het om de gevoelige onderwerpen in je leven gaat? Vertrouw je God op alle terreinen van je leven? Laat je Hem toe om je te leiden op Zijn pad, vertrouwend dat Hij weet welke weg goed is?

Dit zeggen we niet om het moeilijker voor je te maken. Dit zeggen we uit liefde en omdat wij weten dat God jou liefheeft en alleen maar het beste voor je wil. Wat God schrijft in Zijn woord is ook niet om ons van dingen te verbieden, maar juist om ons verlossing te kunnen geven. Hij wil alleen maar het allerbeste voor je. Geloof je dit en kan je hierop vertrouwen?

De ware?

Veel christenen geloven dat er op deze aarde maar één persoon is met wie jij kan trouwen, de ware. Dus dat betekent dat je super goed moet zoeken en eigenlijk constant twijfelt of hij wel de ware is. Want hoe weet je dat nou zeker? God geeft vaak geen briefje uit de hemel. Weet je waar het concept 'de ware' vandaan komt?

Dit komt uit de Griekse mythologie. Plato zegt dat de mens vroeger twee gezichten, vier armen, vier benen en twee geslachtsdelen had (mannelijk en vrouwelijk). Deze twee in één mens was een gevaar voor de goden. Zeus (de oppergod) besloot daarom de mens in tweeën te splijten om hun kracht te halveren. Plato zegt dat we sinds dat gebeurd is op zoek zijn naar onze missende helft, de ware.

Een bizar verhaal, maar denk er eens over na. Als er één ware zou zijn en iemand trouwt met de verkeerde persoon dan loopt alles in de soep. Stel ik zou met Jan moeten trouwen, maar Jan trouwt met Linda. Dan is mijn 'ware' weg en moet ik dus levenslang vrijgezel blijven. Of ik trouw ook met de verkeerde persoon en diegene had eigenlijk met Treintje moeten trouwen. Naja, je snapt mijn punt, het klopt niet.

God spreekt ook nergens over 'de ware' persoon in de Bijbel. Maar hoe weet je nu wel of het goed is om met iemand te trouwen? Door vier dingen: de richtlijnen in de Bijbel, je gezonde verstand, de mensen om je heen en door dicht bij God te leven. Lees hier meer over in deze blog: is hij dateable.

Om even wat dieper in te gaan op twee van deze dingen:

De mensen om je heen
Vaak kun je zelf blind zijn van verliefdheid, maar wat zeggen de gelovige mensen om je heen? Vraag hun om advies. God heeft ook verliefdheid geschapen als iets heel moois. Als je allebei God wil dienen en dat als hoogste doel hebt, als je van elkaar houdt en ervoor kiest om van elkaar te blijven houden, als gelovigen om jullie heen jullie een goed team vinden, dan geloof ik dat het Gods wil is dat jullie samen trouwen. Twijfel je? Bid dan om Gods vrede en vraag anderen om advies, maar wacht niet op een spectaculair teken.

Gebed en dicht bij God leven
Ik ben zelf kort geleden een relatie aangegaan en stelde mezelf dezelfde vraag ook in het begin: moet ik een relatie aangaan met deze man? Wat mij hierin hielp, is om er voor te blijven bidden. Ik had twee gebedsboekjes gemaakt: een voor hem en een voor mij. Hier schreef ik voor ons afzonderlijk gebeden in, omdat, zelfs als deze relatie niet Gods wil was, ik nog steeds het beste voor hem wilde. Wat voor mij de doorslag gaf, is dat hoe meer ik ervoor ging bidden, hoe specifieker mijn gebeden werden. Ik liet mij leiden door de Heilige Geest tijdens mijn gebedsmomenten. Waar mijn gebeden begonnen voor ons als individuen, begon het steeds meer te gaan over onze (toekomstige) relatie. Wat mij verder heel veel zei, was dat elke keer nadat ik gebeden had, ik er vrede en rust bij voelde. Ik had ook mijn twijfels in het begin, en er zijn zelfs momenten geweest dat ik het wilde opgeven, maar elke keer wanneer ik ervoor ging bidden, merkte ik zo'n vrede. Een vrede die alleen van God kon komen en waardoor ik het ook aandurfde om die stap te maken en de keuze kon maken om met hem een relatie aan te gaan. Daarbij wil ik ook zeggen: liefde is een keuze. We kunnen ons wel laten leiden door ons gevoel, maar gevoelens kunnen veranderen. Je maakt een keuze of je van iemand houdt en blijft houden of niet. En als je een relatie aangaat, maak je de keuze dat je samen voor een toekomst wil werken.

Wat ik ook nog wil benoemen is dat jij persoonlijk met diegene verder moet willen gaan om een relatie te beginnen. Wanneer de ander het helemaal zeker weet en misschien zelfs zegt van God duidelijk te hebben gekregen dat hij met jou verder moet, maar jij dit totaal niet hebt, begin dan geen relatie. Wanneer jij ook een persoonlijke relatie met God hebt en God wil dat jij met diegene verder gaat, zal dat ook een zekerheid en vrede in jouw hart geven. Wanneer je niet verliefd bent op deze persoon, of gewoon eigenlijk niet met hem wil trouwen, date hem dan niet en ga geen relatie met hem aan. In de tussentijd kun je het wel echt in gebed bij God brengen dat wanneer het toch Gods wil is dat jij met hem verder gaat, Hij je dit duidelijk maakt.

Liefde is een keuze.

Zoek bij hem geen vervulling

Nu ik in een relatie zit, aan de andere kant van het single zijn, kan ik werkelijk zien dat een partner je inderdaad niet kan vervullen. Dat is ook het doel niet. Alleen Jezus kan die leegte die je voelt vullen, want onze identiteit is alleen in Hem te vinden. Een partner is niet perfect en je zal teleurgesteld worden en hem teleurstellen, maar als je samen de keuze blijft maken om er samen voor te vechten en als je beiden je vervulling bij Christus zoekt in plaats van bij elkaar, dan heb je een sterke relatie.

Dit is ook mijn eerste officiële relatie en het heeft mij veel geleerd. Een relatie is namelijk niet alleen maar rozengeur zoals de films je doen denken. Een relatie heeft ook werk nodig, maar het mooie ervan is dat je dit samen doet. Het is niet jij tegen hem of hij tegen jou, het zijn jullie beiden samen die vechten voor de relatie en met God als middelpunt. Als je erop kunt vertrouwen dat God jullie bij elkaar heeft gebracht, mag je er ook op vertrouwen dat Hij je de kracht zal geven om het te laten werken. Vergeet ook niet om Hem in jullie relatie te blijven betrekken, want Hij weet wat het beste voor jullie is.

Mag je zelf actief daten?

Om antwoord te kunnen geven is het belangrijk om te bedenken wat je hartsgesteldheid is. Waarom wil jij daten? Wil jij daten om een leegte in je hart op te vullen? Om eenzaamheid weg te drijven? Om bevestiging te vinden? Dan is dit geen goede drijfveer. Maar wanneer jij klaar bent voor een relatie, het verlangen hebt om iemand te vinden om uiteindelijk mee te trouwen, mag je op zoek gaan. Wat daarin grenzen zijn is niet duidelijk te vinden en is denk ik niet zo zwart-wit. Sommigen vinden een datingsite echt verkeerd, terwijl anderen hier hun huwelijkspartner hebben gevonden. Dit is denk ik persoonlijk. Waar het wel om gaat, is je hart. Vraag jezelf bij elke stap die je zet af waarom je het doet, en doe dit biddend. 

Daten met iemand die porno kijkt

Een belangrijke vraag en iets wat heel veel voorkomt. Uit een niet religieus onderzoek blijkt dat meer dan 61% van de mannen naar porno kijkt. Behoorlijk veel dus. Het is denk ik superbelangrijk hoe hij dit zelf ziet. Is hij gered en heeft hij een levende relatie met God? Als dit niet zo is, is het niet verstandig om met hem te daten zoals je in de rest van de blog kunt lezen. Als hij wel een levende relatie met God heeft, maar alsnog enorm strijd met de verleiding om porno te kijken en hier absoluut vanaf wilt kun je, mijn inziens, met hem daten. Besef wel dat dit veel impact zal hebben in je relatie en huwelijk. Ben jij daar klaar voor? Ben je bereid die last te dragen? Ben je bereid hem hierin te helpen en hem te vergeven? Iedereen worstelt met bepaalde zonden. Wanneer hij echt bereid is om deze zonde te overwinnen is dat iets heel moois. Moedig hem echt aan om hulp te zoeken van een andere man bijvoorbeeld. 

Conclusie

Om alles nog even kort op een rijtje te zetten: bedenk voordat je gaat daten waarom je wil daten; neem het daten serieus en stel elkaar de belangrijke en diepe vragen; ga geen relatie aan als je hierin geen vrede voelt en jullie normen en waarden niet op één lijn liggen; speel niet met elkaars gevoelens; blijf ervoor bidden en vraag je omgeving om advies en bovenal: blijf dicht bij God en laat Hem je hierin leiden. Leg alles bij Hem neer en vertrouw erop dat het goed komt, want God is met je. Amen. 


Deze overdenking is geschreven door Jennifer en Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'. Lees hier waar In de Vallei voor staat.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?