Waar zoek je bevestiging?

21-09-2021

Ik loop door school op weg naar het lokaal waar ik moet zijn. Met mijn tas vol boeken over mijn schouder zoek ik de juiste gang. Wanneer ik de hoek om loop zie ik een knappe jongen staan. Meteen gaat er iets aan in mij. Ik trek mijn trui recht, voel of mijn haar nog goed zit en tover een glimlach op mijn gezicht. Terwijl ik langsloop zeg ik wat verlegen 'hoi' en loop door. Ik voel zijn ogen in mijn rug prikken en merk dat er een gevoel van trots in mij opborrelt. Nu, jaren later, getrouwd en volwassen kom ik erachter dat ik mijn bevestiging nog steeds vaak op de verkeerde plek zoek. Waar zoek jij je bevestiging?

Als ik terugkijk op mijn tienerjaren en ik mijn dagboeken teruglees, zie ik dat ik enorm veel bezig was met het zoeken van bevestiging. Van de buitenkant leek ik soms erg verlegen, later heel zeker. Maar vanbinnen hunkerde ik naar bevestiging. Ik denk dat het geen bewuste keuze was die ik maakte, ik denk dat ik er langzaam onbewust steeds meer mee bezig was.

Ik lette op hoe ik me kleedde. Ik merkte aan anderen wat ze ervan vonden en daar paste ik me op aan. Als ik zag dat er een jongen bewust naar mij zat te kijken voelde dat goed. Het was een gevoel van triomf, van trots over hoe ik eruit zag. Wanneer ik merkte dat een jongen/man of vriendin mijn karakter, mijn humor of mijn eerlijkheid leuk vond gaf me dat een goed gevoel. Ik merkte dat een man het leuk vond als ik veel praatte, dus praatte ik veel. diep van binnen was ik erg verlegen. Ik plaatste mezelf op de voorgrond, ongeacht hoe ik me voelde. Wanneer ik op school kwam, de trein in stapte of door het centrum liep, deed ik een masker op. Ik was altijd vrolijk en altijd positief. Ik had het idee dat mensen me dan leuk vonden en dat voelde goed.

Ik denk dat we als vrouw heel snel gefocust kunnen zijn op wat de ander van ons vindt, en misschien vaak met name over ons uiterlijk. We willen er allemaal uit zien als het perfecte Instagram model, de één nog stralender dan de ander. Misschien kiezen we er onze kleding wel op uit, kleding die de aandacht trekt, die de ander focust op ons lichaam. Ik denk dat we daarmee veel onzekerheid proberen op te lossen, want aan de buitenkant kunnen we snel iets veranderen. Ten diepste willen we bevestiging voor onze binnenkant. We willen geliefd worden zoals we zijn.

''Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.'' - 1 Korinthe 6:19-20, HSV

Maar vervult het jou? Vervult het jou om die ene goedkeurende blik te krijgen van die knappe man in het winkelcentrum? Vervult het jou om zoveel mogelijk likes te krijgen op je foto op Instagram? Vervult het jou om bevestiging te krijgen op je uiterlijk, op je gedrag en op wie je bent of probeert te zijn? Mij niet. Het was nooit genoeg. Al kreeg ik de hele dag door bevestiging, het zou nooit genoeg zijn om zeker te zijn van mezelf.

Toen ik mijn man, toen vriend, leerde kennen kwam hier steeds meer verandering in. Ik kwam erachter dat ik onbewust aandacht zocht van onder andere, andere mannen. Ik voelde me er schuldig over tegenover mijn vriend. Op een kantelpunt in onze relatie waar mijn vriend volkomen eerlijk werd tegen mij, veranderde er ook iets in mijn eigen hart. Ook ik werd open en vertelde hem beetje bij beetje mijn strijd op dit punt. Vanaf dat moment ben ik hier eerlijk over tegen hem. Hij heeft me geholpen in te doen zien om mijn zekerheid en mijn identiteit bij God te zoeken. Want eigenlijk komt die drang om te zoeken naar bevestiging vandaan uit onzekerheid over wie ik was. Vanaf die tijd probeer ik er elke dag voor te kiezen om mijn zekerheid, mijn identiteit te zoeken bij God en God alleen. Ik kies ervoor bewust geen aandacht op mijn lichaam te vestigen. En dat is een strijd. En ook al ben ik getrouwd met de beste man van de wereld ;), die drang om bevestiging te krijgen is niet ineens verdwenen. Ik moet er alert op zijn dat ik daar niet op in ga. Ik moet er alert op zijn dat ik kleding aantrek die allereerst God eert. Ik moet er alert op zijn dat ik me niet anders voor doe dan ik ben om maar leuker gevonden te worden. Ik moet er op letten om mijn zekerheid en identiteit bij God te zoeken! Hij alleen kan ons volledig vervullen. Als we zien wat we in Jezus zijn en in Jezus hebben ontvangen is dat zo ontzettend veel mooier, dieper en intenser dan welke bevestiging dan ook.

‘’Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.’’ – 1 Korinthe 10:31, HSV

Ik wil je aanmoedigen om je eigen hart te onderzoeken en je af te vragen: "Waar zoek ik mijn bevestiging, mijn zekerheid en mijn identiteit?" Vertel het eerlijk tegen God en vraag Hem je te helpen je bevestiging alleen bij Hem te zoeken. Het helpt je om Bijbelteksten op te zoeken die gaan over wie jij bent als vrouw in Christus. Ik wil je aanmoedigen je te kleden tot Gods eer. Soms moet je daar kritisch voor zijn. Soms is het jammer, lastig of vervelend als je die ene leuke broek of dat ene leuke korte shirtje niet meer aan kan. Maar geloof me het gaat je echt vrede geven, geen gevoel van triomf en tijdelijke vervulling, maar een vrede die je hart vervult.

''En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.'' - Romeinen 12:2, HSV


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'. Lees hier waar In de Vallei voor staat.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?