Hoe ver kan ik gaan?

13-04-2020

Je hebt al een paar maanden een vriend en houd erg veel van hem. Je weet zeker dat je met hem wilt gaan trouwen. Je vindt het fijn om dichtbij hem te zijn, maar je merkt dat de grens steeds iets wordt verlegd. Je groeit op lichamelijk gebied snel naar elkaar toe. Jullie willen allebei wachten tot het huwelijk, maar gaat dat wel lukken?

Toen ik een vriend kreeg wilden mijn ouders dat wij onze relatie rustig op gingen bouwen. Ze waarschuwden ons dat wanneer we dit te snel deden, het erg lastig zou worden om te wachten tot het huwelijk. Eerlijk gezegd vond ik het vaak overdreven, maar mijn vriend was het er mee eens. De eerste twee jaar heeft hij mij niet gekust. Als ik terugkijk is dit erg goed geweest. We hebben enorm veel gepraat. We wisten echt alles van elkaar. 
Mijn ouders legden uit dat je altijd naar je doel moest blijven kijken. Ons doel was te wachten tot het huwelijk. Ook legden ze uit dat wanneer je nu al heel ver ging op lichamelijk gebied, de stap steeds kleiner zou worden om niet meer te wachten. 

We keken een tijdje geleden samen een preek van Dick Baarsen over het verschil tussen man en vrouw, waarbij hij ook sprak over lichamelijk contact en hoe ver je hierin kunt gaan. 
Hierbij gebruikte hij het voorbeeld van twee mannen. De eerste man reed met zijn snelle auto over een heel smal bergpad. Hij zei tegen de tweede man: 'Ik kan met een snelheid van tachtig kilometer per uur langs het ravijn rijden op afstand van vijftig centimeter.'
Waarop de tweede man antwoordde: ' Ha! ik kan het met negentig kilometer per uur op veertig centimeter van het ravijn af.'
De derde man die tot nu toe had gezwegen zei: 'Ik wil niet weten hoe dicht ik bij die rand kan rijden zonder er af te vallen, ik blijf er zo ver mogelijk uit de buurt.'
Wie was de wijste man? De derde natuurlijk.
Wil jij op de rand van het ravijn lopen met betrekking tot hoe ver je gaat, of blijf je liever zo ver mogelijk van de grens vandaan? 

Een relatie tussen man en vrouw is iets heel speciaals, iets heel intiems. Iets wat je met niemand anders hebt. Iets kostbaars waar je dus erg voorzichtig mee moet zijn.

Op een conferentie sprak een man die vertelde wat er gebeurde bij een vrouw wanneer ze meerdere relaties had gehad. Hierbij stak hij een Mars in de lucht. 'Wie lust deze mars?' vroeg hij. Bijna iedereen die er zat stak zijn hand op. Vervolgens kneep hij er eens hard in en vroeg het nog een keer. Een stuk minder mensen stak hun hand op en toen hij dit nog een aantal keer herhaalde wilde niemand de Mars meer hebben.
Vervolgens legde hij uit dat wanneer een vrouw een relatie krijgt voor de eerste keer en alles deelt met haar vriend en ze ook dicht naar elkaar toegroeien op lichamelijk gebied, dat wanneer deze relatie dan uitgaat er bij deze vrouw iets kapot gemaakt is wat nooit geheel geneest.
Ze heeft haar eerste kus en haar eerste knuffel gegeven aan iemand waarbij het toch niks is geworden. Ze is als een Mars met een flinke deuk erin.
Een tijd later krijgt ze opnieuw een vriend. Ze is voorzichtiger in wat ze met hem deelt, maar ook op lichamelijk gebied groeit ze naar hem toe. Echter gaat ook deze relatie uit.
Dit gebeurt een aantal keer, ze raakt erg beschadigd. Wanneer een meisje zichzelf op lichamelijk gebied geeft aan een jongen, is alles hierbij betrokken.
Een man kan lichamelijk met een vrouw intiem worden zonder zijn emoties, gevoel etc. hierbij te betrekken. Een vrouw kan dit niet. Om deze reden is het ook enorm belangrijk om voorzichtig te zijn op lichamelijk gebied.

Zelf ben ik ervan overtuigd dat God gemeenschap bedoeld heeft voor binnen het huwelijk. Echter zijn er ook velen die hier anders over denken. Maar hoe is het als je dit wel bewaart? Je hebt misschien een aantal jaren een relatie gehad en hebt besloten dit intieme, kostbare te bewaren voor wanneer je getrouwd bent. Hoe mooi is dat?

Geef je niet zomaar weg! Als hij van je houd heeft hij ook het geduld om te wachten op die eerste kus. Ik wil je echt op je hart drukken om hem eerst rustig te leren kennen totdat je echt zeker weet dat God jullie voor elkaar heeft bedoeld voordat je ook op lichamelijk gebied verder naar elkaar toe groeit.

Moet je vraag zijn 'hoe ver kan ik gaan?' of 'hoe ver wil ik gaan en hoe ver wil God dat ik ga?'

En nu verder

  • Praat met je vriend over hoe jullie dit zien en wat jullie grenzen zijn, blijf zo ver mogelijk van de afgrond vandaan!
  • Bedenk of je dichter naar elkaar toe groeit op geestelijk gebied of juist meer op lichamelijk gebied en praat en bid er samen over wat Gods wil hierin is voor jullie. 
  • Wanneer je nog geen relatie hebt denk er dan vast over na wat jou grenzen zijn, zodat je deze voor jezelf duidelijk hebt.
  • Wanneer je beschadigd bent op dit gebied, bid om genezing en Gods wil over hoe je verder moet leven op dit gebied.

Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?