Waarom ik geen social media heb

18-06-2020

Vroeger schreef je een brief of als je geluk had en thuis een telefoon had, belde je iemand. Wanneer het dichtbij was, ging je langs om te kijken of de ander thuis was.Je had veel geduld nodig. Tegenwoordig kun je binnen een paar seconden vragen of iemand wil afspreken en direct antwoord krijgen. Daarnaast kun je met iedereen je leven delen op Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. Een geweldige uitvinding hè? Toch besloot ik om te stoppen met een aantal social media. De reden hiervan zal ik in deze blog uitleggen.

Al een aantal jaren had ik Facebook, Instagram en Snapchat. Ik vond het erg leuk en stak er ook veel tijd in. In de relatie met mijn vriend, intussen mijn verloofde, kwamen we op een punt dat we beiden merkten dat onze relatie met God lauw was. We wilden wel voor God leven, maar we leefden meestal niet zo. We besloten samen om een lijstje te maken. Hier maakten we twee kopjes. Bij het ene kopje schreven we wat ons dichter bij God bracht en bij het andere kopje schreven we wat ons van God afhield. Toen maakten we de keuze om te stoppen met alles wat ons van God afhield. Voor mij waren dat onder andere Instagram, Facebook en Snapchat. De reden hiervan was dat ik gewoon ontzettend veel filmpjes keek op Instagram. En hoe vaak ik me ook had voorgenomen dat minder te doen, het kwam er altijd weer op neer dat ik eindeloos filmpjes zat te kijken. Bij Snapchat was dat minder, maar alsnog was ik er vaak mee bezig. Elke dag was ik druk om snaps sturen en zo mijn snap-scores te behouden. Bij veel dingen die ik deed dacht ik ''ow even een snap sturen''. Ik wilde van de drang af om persé overal snaps van te moeten sturen. Al de excuses die ik had gemaakt, zette ik opzij.

Vaak maakte ik excuses als ik doorhad dat ik weer veel te veel tijd besteedde op social media. Het was toch geen zonde om op Instagram te kijken of snap-scores bij te houden? Hoewel het in zichzelf geen zonde is, merkte ik op het moment dat ik samen met mijn vriend de beslissing maakte, dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Ik had veel meer tijd over die ik nuttig kon besteden. In Efeze staat de volgende tekst over je tijd nuttig besteden:

''Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd'' - Efeze 5:16, NBV

Aan het begin was het erg wennen. Vaak pakte ik mijn telefoon om even een snap te sturen om vervolgens te beseffen dat dat niet meer kon. Op die manier leerde ik echter te genieten van het moment zelf, zonder alles direct te delen met anderen.

Ook merkte ik dat tijd op social media, mijn verlangen naar tijd met God wegzoog. Wanneer ik een uur op Instagram had gekeken, had ik totaal geen verlangen meer om ook nog stille tijd te houden. Zo hield social media me van God af.

De volgende Bijbeltekst heeft mijn keuze op dit gebied bevestigd: 

''Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.'' - 1 Korinthe 10:31

Voor mij betekende alles tot eer van God doen, stoppen met social media. Ik had geen Instagram om hier God mee te eren, ik had het voor mezelf, om mijn tijd te vullen. Hetzelfde gold voor Snapchat en Facebook.

En nu verder
Misschien herken jij je in wat ik vertel of misschien helemaal niet. Met deze blog is het niet mijn bedoeling te zeggen dat je moet stoppen met social media omdat het je sowieso verder van God vandaan brengt. Bij mij was dat het geval, maar dat hoeft voor jou niet hetzelfde te zijn. Sta er eens bij stil, denk er goed over na en bid vooral om vervolgens een keuze te maken die jou helpt, gericht op de eer van God.


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.