Lang zal je leven

10-05-2022

Maandagochtend zat ik in de auto op weg naar mijn werk. Ik zat na te denken over het feit dat ik het wel fijn vond dat de laatste weken zo voorbij vlogen. Ik hoef gelukkig nog maar een paar weken tot mijn verlof bedacht ik. Ik dacht eraan dat oudere mensen, zoals mijn opa's en oma's vaak zeggen dat de tijd voorbij vliegt. En toch, toch voelt het alsof ik nog mijn hele leven voor me heb; alsof ik nog al de tijd van de wereld heb om te doen wat ik wil doen en te bereiken wat ik wil bereiken. Maar, dacht ik, waarom ga ik daar vanuit? Hoe weet ik dat ik oud zal worden? Waarom ga ik ervanuit dat ik heel lang zal leven?

‘’Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.’’ - 1 Korinthe 10:31, HSV

Toen ik in de auto zat dacht ik na over wat een vriend me had verteld. Een vriend van hem was verongelukt tijdens een proefrit met een motor. Hij was jong en gezond en dacht er waarschijnlijk niet aan dat die dag zijn laatste dag zou zijn. Als hij het wel had geweten, had hij die dag dan anders geleefd? Toen ik zo in de auto zat bedacht ik hoe vreselijk egoïstisch ik vaak ben. God gaf zijn leven voor mij! En wat doe ik? Ik probeer voor Hem te leven, maar ook vaak voor mezelf. Diep vanbinnen vind ik mezelf vaak het belangrijkst. Ik vind het moeilijk om dingen op te geven voor God en verzin vaak smoesjes om het niet te hoeven doen. Misschien herken je het wel, van die gedachten als: ‘Ach in deze film wordt maar een paar keer gevloekt.' 'Ik ben het er niet mee eens maar doe er toch niet aan mee?' 'Tegenwoordig gebeurt dit in bijna alle films, dan kan ik nooit meer een film kijken.' 'God vindt het vast niet zo erg, ik mag toch ook ontspannen?' 'Iedereen doet het.’ Of: ‘Ja, maar niet christelijke muziek, dat kan ik toch best luisteren?' 'Er zijn toch liedjes die niet perse verkeerd zijn?’; ‘Een feestje, dat is toch gezellig?'; 'God wil toch ook dat we plezier hebben?’ Maar wat als het vandaag je laatste dag zou zijn? Wat als je vandaag voor God moet verschijnen? Ik denk dat ik vreselijk spijt zal hebben van alle dingen die ik niet heb opgegeven voor zo’n grote God. Als jij zou weten dat vandaag je laatste dag was, wat zou je dan anders doen? Waar zou je spijt van hebben?

We kunnen zo erg met onszelf bezig zijn. We zijn zoveel bezig met wat wij willen en met wat wij denken te missen als we het voor God moeten opgeven. Maar wat ik opnieuw besefte is dat ons leven zo tijdelijk is. Zo kort, zo vluchtig zoals Prediker omschrijf:

‘’Want hij weet niet wat er gebeuren zal. Wie zal hem immers bekend maken wanneer het gebeuren zal? Er is geen mens die macht heeft over de geest, om de geest in te houden. Hij heeft geen zeggenschap over de dag van de dood, er is geen vrijstelling in deze strijd en de goddeloosheid laat de bedrijvers ervan niet ontkomen.’’ - Prediker 8: 7-8, HSV

‘’Want de mens weet ook zijn tijd niet, evenmin als de vissen die in een boosaardig net worden gevangen, en als de vogels die gevangen worden met de strik. Net als zij worden de mensenkinderen op een kwaad ogenblik verstrikt, wanneer dat hun plotseling overvalt. - Prediker 9:12, HSV

Morgen is ons niet beloofd. Hoe leef jij? Ga jij er vanuit dat je er morgen, overmorgen en waarschijnlijk nog heel lang zal zijn?

Waarom zullen we nog aarzelen om alles voor God te doen? Om alles aan Hem te geven en niet meer voor onszelf, maar voor Hem te leven? Uiteindelijk geeft alleen het leven voor God vreugde en vervulling. Voor onszelf leven, feesten, films kijken, etc. Niks gaat ons vervullen. Zelfs geen relatie gaat ons echt vullen. misschien voelt het een tijdje goed, maar uiteindelijk zal de wereld je niet vullen. Het zal een doffe leegte achterlaten.

"Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen." - Mattheüs 6:19‭-‬20, HSV

Als ik me inbeeld dat ik vandaag voor God zou moeten verschijnen, zou ik gewild hebben dat ik was gestopt met al die lege, nutteloze films; met al die tijd die ik nutteloos scroll op instagram. Ik zou gewild hebben dat ik die tijd had geïnvesteerd in anderen en in het dienen van God!

Ik zou gewild hebben dat ik meer bezig was met wat goed is voor de ander en minder met mezelf. Ik zou willen dat ik me niet geschaamd had om het evangelie te delen. Ik zou willen dat ik minder bezig zou zijn geweest met wat anderen van mij vinden en meer met wat God van mij vind. 

"Kies er vandaag voor te veranderen wat nog niet tot Gods eer is in jouw leven!"

Stel je eens voor dat je vandaag sterft en voor God zal moeten verschijnen. Ik wil je echt oproepen om jezelf deze vragen te stellen: Ben jij er klaar voor om God te ontmoeten? Zijn er dingen die je eigenlijk moet opgeven, dingen die je verder van God houden of nutteloos zijn? Wat zou jij willen veranderen als je je zou inbeelden dat je vandaag God zou ontmoeten?

Breng dit alles bij God, niet morgen, maar vandaag nog. Neem stappen om je beslissingen meteen in actie te brengen. 

Kies er vandaag voor te veranderen wat nog niet tot Gods eer is in jouw leven!

‘’Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.’’ - 1 Korinthe 10:31, HSV


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'. Lees hier waar In de Vallei voor staat.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?