Podcasts

23-01-2023

Heb jij dat ook weleens? Dat je gewoon even een keer wat verdiepends wilt horen, iets waar je op door kan mijmeren. Iets verrijkends, prikkelends, maar toch wel Bijbelsgefundeerd? Hoe vind je zoiets? Er zijn veel podcasts die je zou kunnen luisteren, maar niet iedere podcast is geschikt om te luisteren voor ons als jonge christelijke vrouwen. Welke wel en welke niet? En hoe maak je de juiste keuze? In deze blog helpen we je daarmee.

Twee trends

In de podcastwereld zijn twee trends te zien die we in deze blog onder de loep nemen. 

Trend 1: 'Gezelligheidspodcasts'

Gezelligheidspodcasts, zo noem ik ze maar even. Hoe heerlijk is het om gewoon eens lekker mee te gaan in een luchtig gesprek, althans... dat lijken deze podcasts op het eerste oog. Het gaat over praatpodcasts waarin dingen aan bod komen, zoals relaties, daten, seks, drugs, drank, etc. Bij deze podcasts moet je scherp zijn als christen. Vaak wordt hier geen link gelegd naar het christelijke geloof en dat maakt nou juist het verschil. Het maakt zeker uit of jij vanuit Bijbels perspectief kijkt naar daten, relaties, seks, enz. 

In Romeinen 10 vers 17 staat: 'Zo is dan het geloof uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God.' Geloof komt door het gehoor, maar ongeloof ook! Je wilt je hart en gedachten beschermen voor invloeden die tegen Gods Woord indruisen. Hierbij is het de vraag of je 'gezellig' over dingen kunt praten die God in Zijn Woord als zondig ziet. Je loopt kans dat zonden worden geromantiseerd en dat deze nuances als graadmeter gaan dienen in jouw geweten. Wees hier dus echt voorzichtig en matig mee. 

In Psalm 1 wordt de scheiding tussen de goddeloze en de rechtvaardige duidelijk, lees maar mee. De dikgedrukte woorden laten zien dat het gaat om een actieve houding van de gelovige.

1 Welzalig de man die niet wandelt in de raad van de goddelozen,

die niet staat op de weg van de zondaars,

die niet zit op de zetel van de spotters,

2. maar die zijn vreugde vindt in de wet van de HEERE

en Zijn wet dag en nacht overdenkt.

3. Want hij zal zijn als een boom, geplant aan waterbeken,

die zijn vrucht geeft op zijn tijd,

waarvan het blad niet afvalt;

al wat hij doet, zal goed gelukken.

4. Maar zo zijn de goddelozen niet:

die zijn juist als het kaf, dat de wind wegblaast.

5. Daarom blijven de goddelozen niet staande in het gericht,

de zondaars niet in de gemeenschap van de rechtvaardigen.

6. Want de HEERE kent de weg van de rechtvaardigen,

maar de weg van de goddelozen zal vergaan.

Trend 2: Misdaad- en moordpodcasts

Podcastskeuzes zijn best persoonlijk en zijn niet altijd 'goed' of 'slecht' te noemen. Tijdens een gesprek binnen ons team werden podcasts benoemd waarin het gaat over moordzaken; bijvoorbeeld Moordcast. Je krijgt in deze podcast hele beschrijvingen te horen over moordscenes, hoe de verdachte de moord heeft voorbereid en alles heeft aangepakt om het vervolgens uit te voeren. Je kunt het super interessant vinden om te horen hoe een moordenaar zich gedraagt. Wellicht is het helpend voor je werk of vind je het interessant om te horen hoe mensen denken. Of misschien vind je het juist wel doodeng. Hoe het ook zij, een aantal van onze teamleden luisterden er voorheen ook naar en plaatsten wat kritische noten:

-'Ik werd er helemaal onrustig van. Ik durfde in het donker niet meer rustig een blokje om te lopen.' Let goed op dat deze verhalen zich niet blijvend nestelen in je hart en gedachten. Dan is het een gemakkelijke voedingsbodem van angst, waar satan gretig gebruik van maakt.

- 'Deze podcasts zijn vooral sensatiebelust en niet zozeer helpend voor het dagelijkse leven.' Daarbij is het de vraag of je moord kan gebruiken als vervulling van je behoefte aan wat sensatie. Laten we eens kijken naar wat de Bijbel over moord zegt in Genesis 4 vers 8-11. Daar gaat het over de eerste moordenaar: Kaïn.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. En de HEERE zei tegen Kaïn: Waar is Abel, uw broer? En hij zei: Ik weet het niet; ben ik de hoeder van mijn broer? En Hij zei: Wat hebt u gedaan! Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept. Nu dan, u bent vervloekt (...)

God verbindt aan de moord direct een straf, Kaïn wordt zelfs vervloekt. Kaïn zal veel minder oogsten dan iemand anders en verder zal hij de rest van zijn leven als zwerver rond moeten dolen over de aarde. God neemt het heel serieus. Kaïn heeft een schepsel gedood wat Hij gemaakt had. Het bloed van Abel roept om wraak. In Hebreeën 12 vers 24 wordt Abels bloed weer aangehaald: 'Maar u bent genaderd tot de Middelaar van het nieuwe verbond, Jezus, en tot het bloed van de besprenkeling, dat van betere dingen spreekt dan dat van Abel.'

Bloed is leven in de Bijbel en dat neemt God heel serieus.

Waar Abels bloed roept om wraakt, roept Jezus' bloed je op om het te gebruiken als verlossing van jezelf.

Abels bloed sprak van moord, verdriet, zonde, wraak. Jezus' bloed spreekt van verlossing, betaling, een nieuw begin, genade. Toen ik dit onderzocht, ontdekte ik waarom God de Vader het bloed van Jezus nou zo belangrijk vond. Zijn bloed gaf óns het leven, Jezus' bloed was het verlossingsmiddel. Waar Abels bloed roept om wraakt, roept Jezus' bloed je op om het te gebruiken als verlossing van jezelf.

Duidelijk wordt dat God een moord heel serieus neemt, het is geen kleinigheid en zeker niet iets wat je als animatie gebruikt om te ontspannen. Het is belangrijk om jezelf te toetsen hoe jij je na het beluisteren van zo'n podcast voelt. Wakkert het je angst aan? Dan is het goed om je te realiseren van angst niet van God komt. Het is een persoonlijke keuze en je kan hier zelf een beslissing in maken. Als je niet weet of het voor jou geldt als 'fout' of 'goed', mag je dat ook gewoon bij God de Vader brengen. Hij zal je leiden.


Luistertips van ons team

Wij hebben met z'n zevenen wat podcasts op een rijtje gezet die we zelf wel eens beluisteren en die je verdieping kunnen geven. Verdieping in jezelf, in je geloof, in je relaties of in je manier van leven. We hebben een Engelstalig lijstje gemaakt, maar ook een Nederlandstalige. Bij iedere podcast staat een korte uitleg waar de podcast over gaat en hoelang een aflevering gemiddeld duurt. 

"Waar luister jij naar?"

Engelstalige podcasts:

The Porch

The Porch is een 'preek'podcast voor jongvolwassenen vanuit een gemeente in Dallas (Texas). De onderwerpen zijn daarom ook uitgekozen voor jongvolwassenen-=====. Elke dinsdagavond ontmoeten meer dan 3000 twintigers/dertigers elkaar om de uitdagingen van het leven te bespreken en te leren wat de Bijbel hen hierover zegt.  Een aflevering duurt gemiddeld een klein uur.

Views from the porch

Een verdieping op 'The porch'. Er wordt verder ingegaan over onderwerpen die aan bod zijn gekomen. Hoe ga je met uitdagingen om? Wat zegt de Bijbel erover en hoe kunnen we elkaar verder helpen? Ook deze afleveringen duren gemiddeld een klein uur.

BibleProject

Vooral verdiepende podcast over de Bijbel en theologie met een Joodse insteek. Deze afleveringen duren gemiddeld anderhalf uur en zijn echt voor degene die zich wil verdiepen in Bijbelkennis en Joodse achtergrond.

Mornings with the Masters

Chad en Tori Masters nemen je mee in een dagelijkse Bijbelse overdenking. Het dagelijks toewijden aan de Heere is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. In deze snel veranderende tijd is het de enige manier het hoofd te kunnen bieden aan deze wereld. Klamp je vast aan een onveranderlijke God en vind zegen. Een aflevering duurt zo'n 10 minuutjes, ideaal dus voor onderweg of tussendoor.

As for me and my house

Het getrouwde stel Jordan en Milena nemen je mee op reis als volgeling van Jezus. Ze geven inzicht in hun dagelijkse leven: hun relatie, ouderschap, grappige verhalen over hun honden Simson en Delila en delen gevonden wijsheid uit de Bijbel. De afleveringen wisselen van duur (ergens tussen 19 en 50 min.).

Praying Christian Women

Deze podcast brengt vrouwen met allerlei verschillende achtergronden bijeen. Wat betekent het om in deze tijd een vrouw van gebed te zijn? Praying Christian Women geeft je verdieping en inspiratie voor je gebedsleven. Een aflevering duurt gemiddeld 1 uur.

The Elisabeth Elliot Podcast

Voor meer over Elisabeths leven, spreekbeurten en wijze lessen. Gemiddeld duurt een aflevering 40 minuten.

Faith & Friends

Een podcast van Georgia Brown. Elke aflevering gaat ze in gesprek met jongeren en ouderen over alles wat God doet in deze periode van hun leven! Iedere aflevering duurt ruim een half uur.


Nederlandse podcasts:

Geloofstoerusting podcasts

Geloofstoerusting heeft een heel aantal verschillende podcasts. Van preken en overdenkingen tot gesprekken om je in je geloof toe te rusten.

De preek en Bijbelstudie podcast

ln deze podcast vind je verschillende Bijbelstudies en preken van diverse sprekers en Bijbelleraars. Complete studies over Bijbelboeken of onderwerpen komen aan bod.

Eerst dit

Eerst dit is een dagelijkse Bijbelpodcast van de EO en IZB voor thuis of onderweg. Elke dag 7 minuten Bijbellezing en overdenking. Ideaal voor als je niet zoveel tijd hebt die dag om te verstillen voor God en toch een momentje wilt pakken.

Moderne Profeten

We zeggen: jij jouw waarheid, ik de mijne. Tegelijk horen we zoveel waarheidsclaims. Bestaat waarheid en wat is het dan? Is waarheid afhankelijk van je bubbel of wat je goed uitkomt? Of is het iets veel groters, iets dat ons kan tegenspreken en ons verbindt? Deze verdiepende podcast vertelt het verhaal van negen mensen uit de christelijke traditie die iets van schoonheid, kracht en ruimte van waarheid hebben ontdekt. Als waarheid vrijmaakt, zoals het Evangelie zegt, wat betekent dat dan vandaag voor ons? Gemiddeld duurt een aflevering een uur. Het zijn geen afleveringen die je 'eventjes tussendoor' kunt beluisteren, je aandacht moet er wel bij zijn anders mis je de essentie van het verhaal.

Luisterbijbel

Elke aflevering van deze podcast is een hoofdstuk uit een Bijbelboek. Zo luister je in je eigen tempo de Bijbel. De Bijbelvertaling die je hoort is de NBV21. Ideaal om eens meters te maken met Bijbellezen. Gemiddeld duurt het, afhankelijk van het hoofdstuk, vaak niet langer dan 7 minuten. In de YouVersion app kan je trouwens ook je Bijbel beluisteren en dan de HSV vertaling!

Bij Jorieke

In 'Bij Jorieke' staat het leven met God centraal. Met haar gasten zoekt Annemarie naar geloofsverdieping, deelt bijzondere levensverhalen of bespreekt ze thema's die uit het leven gegrepen zijn. Verbinding, diepgang en plezier zijn de uitgangspunten waar elke uitzending om draait. Een aflevering duurt ongeveer 1 uur.

Villavie podcast

Villavie kijkt naar je leven als een huis verdeeld in vijf kamers: werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en (uit)delen. Deze podcast draagt bij aan een sterk fundament en balans tussen deze kamers. Villavie heeft als missie: voluit leven, dichtbij jezelf en bij God. Een aflevering duurt gemiddeld 15 minuutjes.

She rises daily

She Rises Daily is een onderdeel van She Rises, een Engelse naam, maar een Nederlandse podcast. She Rises is een platform dat vrouwen wil bemoedigen en inspireren in hun relatie met God. Elke aflevering is een dagelijkse overdenking met Bijbellezing van zo'n 5 minuutjes.

Het is een hele lijst geworden, vol met 'handige' korte podcasts, maar ook echt verdiepende podcasts. Hopelijk zijn ze ook helpend voor jullie. Als je nou zelf nog een leuke tip hebt, laat die dan achter op onze Insta (@indevallei). Zo helpen we elkaar weer verder!

Oh en verder; blijf altijd kritisch en toets alles aan Gods woord. 


Veel luisterplezier!


Deze overdenking is geschreven door Karinda. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'. Lees hier waar In de Vallei voor staat.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?