Single zijn: tevreden en vol goede hoop

30-03-2020

'En? Ben je al aan de man?' 'Nee' zeg ik, 'en dat dacht ik mooi nog even zo te houden.' Op al die vragen antwoord ik het liefst een beetje bijdehand. Je kan wel vragen of ik nog steeds single ben, maar ik vraag toch ook niet of jullie nog steeds samen zijn? Ach.. vaak kan ik er ook wel om lachen. Dan hebben we het trouwens nog niet eens gehad over de eindeloze koppelpogingen van vriendinnen. Waarom wil iedereen me eigenlijk aan de man hebben? Is het niet oké om single te zijn?

Van de geweldig officiële verkeringen gesloten bij de schommel op het schoolplein toen je niet eens wist wat verkering was, maar je het wel leuk vond klinken, en de crushes op de middelbare school, door naar de leeftijdsfase waarin iedereen om je heen opeens een relatie heeft en jij alleen maar vragen krijgt of je al een vriend hebt of ongevraagd aan iemand wordt gekoppeld. Single zijn lijkt een heel ding te zijn. En het is ook wel een ding, of beter gezegd een situatie, maar er is helemaal niks mis mee.

Ik, als meisje/jonge vrouw (hoe zal ik mezelf noemen?) van twintig, moet zeggen dat ik door verschillende fases heen ben gegaan. Op de middelbare school kwam er een moment dat alle meiden opeens bevlogen waren van jongens. Ik vond het maar stom gedoe, de meeste verkeringen gingen toch wel uit binnen een aantal maanden. Tuurlijk zag ik het wel als ik een jongen knap vond, maar ik had niet zoveel zin om daar heel hysterisch over te gaan doen. De aandacht van jongens die verder ging dan gewoon gezellig, die vond ik soms leuk, soms verschrikkelijk irritant, afhankelijk van op welke manier het ging. Ik weet niet meer wanneer en dat zal ongetwijfeld niet van het ene op het andere moment geweest zijn, maar er kwam een moment dat ik er anders in kwam te staan. Die aandacht, iemand die echt van je hield en waar je het leuk mee had, de spanning en romantiek... ik wilde dat ook wel. En nog heb ik wel eens zo'n verlangen of een soort jaloezie richting mensen om me heen die wel een relatie hebben. Tegelijkertijd heb ik ook echt geleerd om tevreden te zijn met single zijn en daar wil ik vandaag graag wat meer over delen.

Tevredenheid
Ik denk dat het heel belangrijk is om tevreden te kunnen zijn met single zijn. Niet tevreden zijn met je single zijn kan maken dat je jaloers wordt of dat je dingen gaat doen op het gebied van relaties en lust, die je niet zou moeten doen.

Soms zijn er periodes waarin het lastiger is om die tevredenheid te bewaren en niet jaloers te worden. Zo ervoer ik dat ook afgelopen jaar... al mijn beste vriendinnen hadden opeens een relatie en zelfs mijn jongere zusje had een jongen aan haar zij, ik was zeer soepel *ahum* aan het daten, maar dat werd niks. Daar was ik dan... Iedereen leek een relatie te hebben behalve ik.

"Wie geduldig is, heeft veel inzicht, maar wie kortaangebonden is, verheft de dwaasheid. Een gezond hart is het leven voor het lichaam, maar afgunst is verrotting van de beenderen."- Spreuken 14:29‭-‬30 HSV

Een gezond hart is een hart dat tevreden is en blij is over wat hij heeft. Om tevreden te kunnen zijn, zijn twee dingen heel belangrijk: weten wat God niet belooft en weten wat God wel belooft.

Wat God niet belooft
"Maak je geen zorgen.. ook voor jou komt er op een dag een man." En "Geniet lekker van het single zijn, uiteindelijk trouw je toch wel een keer." Het kan zomaar tegen je gezegd worden als je single bent. Terwijl het wel enigszins bemoedigend klinkt, is het niet wat God belooft. God belooft niet dat je een leuke jongen ontmoet waarmee je op een dag zal trouwen. Dit soort uitspraken zorgen dat je je hoop op de verkeerde plaats richt. Onze hoop moet op Jezus gevestigd zijn en niet op een dag waarop je trouwt. Vervulling moet je niet zoeken in een vriend/man of in welke aardse relatie dan ook.

Prediker zegt dat overal een tijd voor is (Prediker 3:1-8). Voor elk plan is er een vastgestelde tijd. Maar niet alles wat wij plannen, plant God ook of Hij plant het niet op hetzelfde tijdstip als wij hadden bedacht. Voor sommigen zal in hun leven hier, de dag nooit komen dat ze zullen trouwen. Zou jij daarmee tevreden kunnen zijn? (Leestip: 1 Korinthe 7:1‭-‬9‭ en 17‭-‬40) Anderen moeten lang wachten. Ik geloof dat je sowieso mag blijven bidden en je verlangens bekend mag maken bij God.

Wat God wel belooft 
Ik kan niet kiezen uit de prachtige beloftes die in Gods Woord aan ons geschreven zijn. Maar ik heb er toch een paar op een rij gezet. Laten we hopen op wat God ons wél heeft belooft.

  • God is: IK BEN DIE IK BEN. God is en blijft altijd dezelfde en zal er altijd zijn. (Exodus 3:14, Jesaja 43:2, Hebreeën 13:8)

  • God zal je een hoopvolle toekomst geven. Hij heeft je geluk voor ogen. (Jeremia 29:11)

  • Wie in Jezus Christus gelooft zal leven. (Johannes 11;25-26)

  • God zal je sterk en krachtig maken zodat je staande blijft en niet meer zal wankelen, want onze God is een stevig fundament. (1 Petrus 5:10)

  • God blijft getrouw, ook als wij ontrouw zijn. (2 Timotheüs 2:13)

Het is belangrijk te vertrouwen op God en op Zijn plan, ook op dit gebied van je leven. Kun je geduldig wachten, wetend dat God Zijn plan volvoerd hoe dan ook? Dank God, terwijl je bidt en je je verlangens uitspreekt naar God, voor de plek waar je nu bent. Je mag weten dat Hij goed is, het beste met jou voor ogen heeft en voor je zorgt, waar je ook bent. God heeft alles in Zijn hand. Vertrouw op de HEERE, Hij zal je vrede geven, Hij zal zorgen dat je tevreden kan zijn met wat je hebt en waar je bent.

"Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus."- Filippenzen 4:6‭-‬7, HSV

Single zijn: een zegen
Single zijn gaat minder over je voorbereiden op het huwelijk dan dat het gaat over je voorbereiden op de eeuwigheid. Gebruik deze staat van single zijn om te investeren in je relatie met God; de belangrijkste relatie die bestaat en die je ooit zult hebben. Investeer naast je persoonlijke relatie met God, in je gemeente en vertel het goede nieuws aan hen die het nog niet hebben gehoord of nog geen persoonlijke relatie hebben met de Schepper van al wat leeft. Richt je op de dingen van de Heere en hoe je Hem kan eren met jouw leven.

"Er is onderscheid tussen de gehuwde vrouw en het meisje dat nog maagd is. De ongehuwde draagt zorg voor de dingen van de Heere om zowel naar lichaam als naar geest heilig te zijn. Zij echter die gehuwd is, draagt zorg voor de dingen van de wereld, hoe zij haar man zal behagen."
- 1 Korinthe 7:34, HSV

En nu verder
Bid met mij mee: Trouwe God, die het goede met mij voor heeft, dank U voor wie U bent en dat U altijd dezelfde blijft. Laat mijn geloof heersen over mijn gevoelens. Mogen Uw beloftes mij sterker wegen dan de sentimentele uitspraken die in deze wereld gedaan worden, maar niet terug te vinden zijn in Uw Woord. Leer me de zegening te zien juist ook van het single zijn, of het nu gaat om een periode of om een leven lang single zijn. Heere, U alleen kunt mijn hart vervullen! Leer mij tevreden te zijn met wat ik heb. U kent mijn hart, U kent mijn verlangens, ook op dit gebied en daar dank ik U voor. Geef mij vrede in mijn hart en een rotsvast vertrouwen in Uw goedheid en Uw trouw. U bent het waard. Alle lof, alle eer, alle dankzegging, alle aanbidding komt toe aan U die op de troon zit en aan het Lam! Amen.

"De God nu van de hoop moge u vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven, opdat u overvloedig bent in de hoop, door de kracht van de Heilige Geest."- Romeinen 15:13, HSV


Deze overdenking is geschreven door Marlies. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?