Bijbel & Bidden 


Het is belangrijk om tijd met God door te brengen, stille tijd te houden en Bijbelstudie te doen. Dat hoor je vast vaker. Maar hoe doe je dat? Vandaag wil ik met jullie aan de hand van Psalm 1 uitleggen hoe ik Bijbelstudie doe. Je zal verbaasd zijn hoeveel meer je uit een stuk kan halen wanneer je er een Bijbelstudie van maakt....

Wat ik leerde door een dag lang Islamitische gebedstijden te houden. - 'Eén van de islamitische gebruiken uitvoeren', dat was de portfolio-opdracht die ik kreeg. Ik volgde het keuzevak 'wereldgodsdiensten' om kennis op te doen over andere godsdiensten. Samen met wat vrienden die hetzelfde vak volgden, dachten we na over welk gebruik we zouden...

''Ken je dat gevoel dat je hart voelt als een koffer, zwaar van je lasten? Ik tilde mijn koffertje op en liet zien hoe het vol was van zware voorwerpen. Ik vertelde: Zo voelde mijn hart verleden week. En toen las ik die heerlijke tekst ''werp al uw zorgen op Hem, Hij zorgt voor U''. En toen heb ik het...

Ik denk dat ik een jaar of veertien was. Samen met twee vriendinnen logeerde ik in het huis van mijn paardrij-instructrice terwijl zij op vakantie was. Het gesprek kwam uit op naar de kerk gaan en de Bijbel lezen. Eén van de meiden, christelijk opgevoed maar zelf geen overtuigd christen, stelde de vraag die ik nu als titel hierboven heb...

''Ben jij het zat om elke dag de strijd te verliezen? Ben je het zat om te zien hoe alles om je heen erger wordt, ook in het leven van mensen om wie je geeft? Zonder gebed is het leven van iedereen gewoon onmogelijk. Je kunt niet nonchalant zijn wat gebed betreft. Niet als je wilt dat dingen gaan veranderen....

Een tijdje geleden las ik een confronterende vraag. De vraag was: is gebed jouw stuurwiel of reservewiel? Ik ben hier over gaan nadenken en besloot de definities op te zoeken. Een stuurwiel is ''een voorwerp waarmee je de richting van een voertuig bepaald'', een reservewiel wordt beschreven als een 'bijkomend wiel'.

Herken je dat? 's Ochtends haast je je uit bed, prop je snel een boterham naar binnen, struikel je over je eigen veters en al zwetend beland je in die langdradige vergadering of saaie wiskundeles. Niet eens gebeden voor je boterham. Gister na die geweldige en inspirerende preek van je favoriete spreker had je je nog zo voorgenomen om vanmorgen...