Waarom is er lijden?

25-04-2023

Er was eens een man die een wit paard kocht. Het was een prachtig paard. Dorpsbewoners zeiden dat hij hem moest verkopen, omdat hij heel veel geld zou opleveren. De man deed het niet en hield het paard. De dorpsbewoners verklaarden hem voor gek en zeiden dat het paard hem nog eens ongeluk zou brengen. De man zei: "Ik weet niet wat goed of fout is, maar ik weet wel dat wat er ook gebeurd, dat God goed is en dat Hij alles laat meewerken ten goede." De zoon van de man begon het paard te trainen, viel van het paard en brak zijn been. De dorpsbewoners kwamen naar hem toe en zeiden: "Zie je wel, je had hem moeten verkopen!". De man zei: "Ik weet niet of dit goed of fout is, maar ik weet wel dat wat er ook gebeurd, dat God goed is en dat Hij alles laat meewerken ten goede." Een aantal weken later kwamen soldaten naar het dorp om alle jongens op te halen voor de strijd. De zoon van de man bleef thuis, omdat hij zijn been had gebroken. De dorpsbewoners kwamen opnieuw naar hem toe en zeiden: "Je hebt geluk!" Opnieuw zei de man: "Ik weet niet of dit goed of fout is, maar ik weet wel dat wat er ook gebeurd, dat God goed is en dat Hij alles laat meewerken ten goede."

Een aantal weken terug werd ik door een vriendin meegevraagd naar een vrouwenlezing van Ann Voskamp. De lezing ging over hoe we om moeten gaan met lijden. In deze blog wil ik wat meer delen over wat ik deze avond geleerd heb en wat ik jullie ook graag mee wil geven.

Vaak vind ik het erg lastig om God te vertrouwen en God niet te zien als een boze, straffende God die allemaal moeilijke dingen laat gebeuren om mij te straffen. Na de bevalling heb ik een moeilijke tijd gehad waarin ik 's nachts vaak urenlang wakker lag en uitgeput was. Toen ik naar deze vrouwenlezing ging, had ik weer nachtenlang slecht geslapen, waardoor ik erg moedeloos was. Misschien herken je het wel en vind je het ook erg moeilijk om God te vertrouwen. Misschien heb je dingen meegemaakt die je aan het twijfelen hebben gemaakt over Gods goedheid en trouw.

Ann begon met een vers uit Johannes 16:
"Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen." - Johannes 16:33, HSV

We zullen beproevingen meemaken. Wij zullen allemaal door moeilijke periodes gaan en beproevingen tegenkomen in ons leven die ons misschien aan het wankelen brengen. We weten misschien niet het 'waarom' van ons lijden, maar ons lijden heeft een doel! Misschien dat we dit doel nu niet weten, maar God belooft ons dat Hij alles zal laten meewerken ten goede voor degenen die in Hem geloven. Als je in Hem gelooft, mag je zeker weten dat jouw lijden een hoger doel heeft.

"Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen." - Johannes 16:33, HSV

Geloof je dat er in een wereld van lijden een God is die op manieren zal werken die ons verstand te boven gaan?

"De weg waarheen God jouw leidt, is misschien niet logisch voor jou, maar je kunt niet zien hoe jouw weg verbonden is met de weg van anderen"

Vanaf waar wij staan kunnen we niet zeggen of iets goed of slecht is. Alles wat we kunnen zeggen is dat Gods wegen altijd goed zijn. Hij is degene die alles ten goede kan keren. Dit is niet onze wereld, waarin wij kunnen bepalen wat goed en slecht zou zijn. We denken het soms heel goed te weten, maar vergeten vaak dat God alles ziet, het hele plan.

Ann vertelde over een aantal zware verliezen die haar gezin heeft ervaren en de lessen die ze daarin geleerd heeft.

Ze vertelde dat we God zo vaak vragen 'waarom God?' en dat we ons afvragen of Hij wel te vertrouwen is als al deze moeilijke dingen ons overkomen. Je moet je afvragen waarom je zo graag antwoord op die vragen wil hebben en waarom God zou moeten antwoorden.

Of denk je dat je zelf God bent en over deze dingen kunt beslissen en weet wat het beste is voor iedereen? Denk je dat jij verstandiger, trouwer en wijzer bent dan God?

Waarom wil je anders antwoord op je vragen?

"Dat jij het waarom van het plan niet kunt zien, wil nog niet zeggen dat er geen plan is."

Probeer de volgende tekst goed tot je door te laten dringen voordat je verder leest: 
"Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?" - Romeinen 8:32, HSV

Ann stelde de confronterende vraag: "Is het feit dat God Jezus gaf om voor ons aan het kruis te sterven, niet bewijs genoeg dat Hij volledig is te vertrouwen en alles laat meewerken ten goede?" Wij kunnen het grote plaatje niet zien. God ziet wat ons lijden tot doel heeft. Wij mogen Hem daarin vertrouwen.

Dit raakte mij en deed mij inzien, wat ik ook voel en denk, God laat alles meewerken ten goede. Hij belooft dat en zal dat ook doen.

"Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?" - Romeinen 8:32, HSV

Wat jouw beproeving nu ook is:
Als je mag weten dat jouw zonden vergeven zijn, is jouw echte en grootste crisis al over. Jezus stierf al voor jouw zonden. Ieder van ons zal lijden meemaken, maar er is altijd een weg! Paulus zegt in Korinthe het volgende:

''Meer dan een menselijke verzoeking is u niet overkomen. En God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan.'' - 1 Korinthe 10:13, HSV

God laat verzoekingen toe in ons leven, maar God geeft hierin ook de uitkomst om deze verzoeking te doorstaan. Hij zal ons geven wat we nodig hebben. En deze verzoeking zal God laten meewerken ten goede van Zijn plan.

Laat ons hart gevuld zijn met liefde voor Jezus, zodat wij uit dankbaarheid niet meer willen zondigen.

Ann had een schaaltje mee. Dit schaaltje was ooit in heel veel stukjes kapot gevallen. Maar dit schaaltje was weer in elkaar gelijmd. Er was niet geprobeerd de barsten weg te werken. Nee, de barsten waren aan elkaar gelijmd met gouden lijm. Alle barsten waren van goud. Er is geen manier om je hart te beschermen tegen breken. We zullen lijden! Maar we mogen vertrouwen dat God dit lijden ten goede zal gebruiken. Lijden brengt iets moois voort!


Deze overdenking is geschreven door Marjon. Lees hier meer over haar en de andere gezichten achter 'In de Vallei'. Lees hier waar In de Vallei voor staat.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze overdenking? Neem dan hier contact met ons op, of benader ons via social media.

Heb je deze al gelezen?